Dramatični apeli s Lastova: Blokiran račun, ali blokiran i život

Izvor: Tbachner/Wikimedia

Već danima s otoka Lastova stižu dramatični apeli da je tamošnjem stanovništvu, zbog već šestomjesečne blokade računa općine, gotovo u potpunosti blokiran i normalan život.

Tete u vrtiću, vatrogasci i komunalni radnici mjesecima su radili bez plaće. Nešto su posljednjih dana ipak dobili s računa županije, ali problem time – nije riješen.

Mali Lastovci gotovo nisu ni osjetili da vrtić ne radi. Nakon 2 dana zatvorenih vrata, svi su opet u svojoj igraonici. Vrtić ukupno nije radio samo 2 dana, zahvaljujući odgojiteljici i teti u vrtiću koja je, bez plaće, radila od travnja.

Nakon 6 mjeseci bez plaće, Županija je napokon tetama uplatila dvije, dok 4 plaće još čekaju. Zbog bankrota općine bez plaće su i komunalci, vatrogasci; a novi dugovi tijekom pola godine blokade popeli su se na više od 700 tisuća kuna.

Ako država ne reagira na činjenice, na rasprave koje se vode, znači da bi općina Lastovo bila blokirana do veljače 2019.

Najapsurdnije u cijeloj priči je to što je općina ovršena za dug koji je već davno platila. Niame, 2011. općina je dug od gotovo pola milijuna kuna platila jednoj tvrtki, koja je to potraživanje u međuvremenu prodala drugoj tvrtki. Sada je račun blokiran, a uplaćeni novac nikad nije vraćen.

Županija je, tvrdi župan, pripremila 200 tisuća kuna pomoći, koje pak, ne smije uplatiti na blokirani račun.

Ovaj tjedan Lastovo slavi blagdan svetog Kuzme i Damjana, svojih zaštitnika. Ipak, s blokiranim računom i neisplaćenim plaćama proslave ove godine neće biti, prenosi Hrt.