Dragan Čović ponovno izabran za šefa HDZ-a BiH. Bio je jedini kandidat

Dragan Čović. Avaz

Dragan Čović je u subotu ponovno izabran za predsjednika HDZ-a BiH, rekavši kako očekuje da će se u sljedećim mjesecima ubrzati europski put zemlje i s partnerima iz bošnjačkih i srpskih stranaka postići dogovor o izbornim i ustavnim reformama.

Dragan Čović, koji je na čelu HDZ-a BiH od 2005., bio je jedini kandidat za predsjednika na XIV. Saboru stranke. Za njegovu zamjenicu ponovno je birana Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Dopredsjednici u iduće četiri godine bit će visoki dužnosnici HDZ-a BiH u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti države BiH i entiteta Darijana Filipović, Lidija Bradara, Anto Domić, Toni Kraljević i Davor Pranjić.

Na konferenciji za novinare nakon konvencije, Čović je najavio intenziviranje donošenja propisa i provođenja reformi važnih za europsku integraciju zemlje, uključujući izmjene izbornoga zakona i ustava kako bi Hrvati postali jednakopravni i prestalo njihovo preglasavanje na izborima.

Uvjeren je da je sve reforme moguće provesti zajedno s partnerima s bošnjačke i srpske strane.

“Želimo biti predvodnici napretka kao i partnerske stranke da to uradimo u snažnom zajedništvu”, rekao je Čović.

Dodao je da je uvjeren da bi se izborna i ustavna reforma mogla obaviti u roku od šest mjeseci.

Čoviću je na izboru za predsjednika čestitao hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

”Nastavljamo kvalitetnu suradnju naših sestrinskih stranaka za boljitak hrvatskog naroda u BiH te ubrzanje europskog puta i napredak BiH“, napisao je Plenković na svome Twitter nalogu.

HDZ BiH je najsnažnija hrvatska stranka u BiH i nalazi se u vlasti na svim razinama od državnog Vijeća ministara, entitetske vlade u Federaciji BiH i pet županija.

Dražen Prša/Hina