Dr. Kaleb: Mi smo jedini grad u Hrvatskoj koji ima taj, ekstra standard za zdravstvene usluge

Javno zdravstvena akcija u sklopu projekta „ Zdravlje u lokalnoj zajednici“ održana je danas u Petrinjskoj kući zdravlje kada je ponovno okupila veliki broj građana koji su htjeli provjeriti svoje zdravstveno stanje.

Projektne aktivnosti, inače, obuhvaćaju organizaciju tematskih radionica na temu „Moždani udar“, „Dijabetes“ , „Kardiovaskularne bolesti“, organizaciju javno zdravstvenih akcija; mjerenje šećera, tlaka, spirometrija, masnoća u krvi, EKG na području grada Petrinje i okolnih ruralnih naselja, kao što je i danas bio slučaj, a akciju su obišli i Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, sa svojom zamjenicom Viktorijom Kaleb.

Petrinjska kuća zdravlja je projekt koji je realiziran na inicijativu Darinka Dumbovića, gradonačelnika Grada Petrinje, uz stručnu podršku prim. Marine Kovač, dr. med., ravnateljice Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača i koordinatorice za zdravstvene projekte u Gradu Petrinji.

O značenju Petrinjske kuće zdravlja zamjenica gradonačelnika dr. Kaleb je naglasila:

“Znamo da ni HZZO nema još svoju izdefiniranu košaricu, još se može praktično dobiti na račun zdravstvenog osiguranja svaka usluga, ali to će kad-tad ići svome kraju, a ovdje imamo mogućnost, danas, naši građani, besplatno dobiti mjerenje tlaka, šećera, EKG, spirometriju i dobiti sve ono što ova Kuća zdravlja nudi.

Prvog listopada kuća će slaviti svoju dvogodišnjicu. Imamo tele centar, edukativne radionice, ljudi se obrazuju kako živjeti zdravim načinom života što je jako važno, a još nešto važnije, uz to sve ide prevencija, a to je puno važnije,  nego ono konačno, traženje liječnika i opterećivanje obiteljske medicine i to je hvala bogu potrebno kad se već čovjekovo zdravlje naruši, ali prije je uvijek bolje spriječiti nego liječiti stoga je ovo izvrstan projekt. “

Više o svemu što su danas posjetitelji Petrinjske kuće zdravlja mogli saznati o svome zdravlju, prim.dr. Marina Kovač, ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ iz Popovače, koja je inače i partner u projektu, rekla je: „Današnja akcija nastala je kao dio onih aktivnosti koje imamo u okviru projekta Ministarstva zdravstva. Projekt se zove „Zdravlje u lokalnoj zajednici“ koji je petrinjska udruga  „Naš život“ prijavila na natječaju gdje smo dobili sredstva i trogodišnji program.

Dakle, to je 50 tisuća kn za jednu godinu. Ukupno 150 tisuća kn. Partneri na projektu su bolnica Popovača i Grad Petrinja. Mi smo sad praktički na kraju prve godine, i možemo, evo, sad vidjevši neke rezultate, reći  da je 2650 pregleda obavljeno kroz sve naše aktivnosti u tijeku ove godine dana, a kroz tri radionice sudjelovalo je 120 korisnika naših usluga. Dakle, oni su bili ovdje, oni su čuli, razgovarali s nama, provodili smo različite edukacije, preventivne programe koji su imali za cilj prevenciju bolesti, promociju zdravlja i danas smo se nekako više usmjerili na srce.

Dakle, današnja pretraga je EKG, gdje dobivamo jednu sliku o tome kakvo je zdravlje svakog pojedinca i njegovog srčanog sustava, odnosno kardiovaskularnog sustava. Mjerili smo tlak, šećer, različite faktore rizika, davali smo savjete i akcija je bila odlično posjećena i upravo zato je i bitna jer građani nakon sad već ovih aktivnosti pitaju je li prva godina gotova, nastavljaju li se aktivnosti.

Možemo reći da nastavljamo u drugi dio godine. Bit će opet različitih preventivnih akcija, bit će nekih novina i različitih edukativnih radionica, grupa podrške. Sve ono što smo zacrtali i ono za što smo dobili podršku Ministarstva zdravstva i Grada Petrinje.