Dr. Jurčeviću nagrada za najbolju knjigu iz Domovinskog rata – “Heroji”

FaH

Knjiga „Heroji“, povjesničara dr. Josipa Jurčevića, pobijedila je na ovogodišnjem Književno-publicističkom natječaju „Bili smo prvi kada je trebalo“ za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata i stvaranja slobodne, neovisne hrvatske države, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) i Udruge branitelja Domovinskog rata „Zagrebački velesajam“.

Nakladnik Jurčevićeve knjige “Heroji” je Dokumentacijsko informacijskog središta iz Zagreba, priopćili su u nedjelju organizatori natječaja.

Na Književno-publicističku natječaj je pristiglo 18 djela, koja su objavljena od kolovoza prošle, do kolovoza ove godine, a najboljom je proglašena knjiga „Heroji“ povjesničara dr. Jurčevića.

To je odlučio Prosudbeni sud u sastavu – Mladen Pavković, novinar i publicist te predsjednik udruge UHBDR91., Josip Palada, književnik i Željko Baća, predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata „Zagrebački velesajam.
Jurčevićeva knjiga “donosi niz sudbina ljudi, koji su ratovali protiv srpskog i inog agresora tijekom Domovinskog rata, i za koje se može reći da su – heroji. Cilj knjige je i poticanje daljnjeg prikupljanja svjedočanstva mnogobrojnih hrvatskih heroja koji još samozatajno žive među nama, te poticanje istraživanja sudbina barem nekoliko tisuća heroja koji su poginuli na braniku Domovine”, ističe se u obrazloženju nagrade.
Žiri je poglavito pohvalio i knjigu „…I pjesničkom riječju istina se brani“ – Antologija ratne/domoljubne lirike s oraško-šamačke bojišnice, u nakladi Centra za kulturu Orašje.
Književno-publicistički natječaj „Bili smo prvi kad je trebalo“ organizira se od 2000. godine, a lani je ova nagrada pripala dr. Andriji Hebrangu, ratnom ministru zdravstva i koordinatoru Ratnog saniteta OS RH, za knjigu „Hrvatski sanitet tijekom srpsko-crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku 1990.-1995.“.
Svečana dodjela nagrade dr. Josipu Jurčeviću, koja se sastoji od prigodne plakete, bit će 27. rujna u dvorani „Brijuni“ na Zagrebačkom velesajmu, navodi u priopćenju Željko Baća iz Udruge branitelja Domovinskog rata “Zagrebački velesajam”.

N.A./H