Povezite se

Split

Dr. Ivić: Stanje u KBC-u Split se smiruje, više otpuštenih nego primljenih

Objavljeno

-

Predstojnik Klinike za infektologiju splitskoga KBC-a Ivo Ivić izjavio je u ponedjeljak kako se stanje u toj bolnici u vezi s oboljelima od covida-19 “lagano smiruje” te da je broj otpusta veći od broja primljenih novih pacijenata.

“Ukupan broj hospitaliziranih u prošli petak prije vikenda bio je 74,  a sad je 62 na našim stacionarima, dakle broj otpusta nam je i dalje veći nego broj prijama iako smo jučer primili pet novih bolesnika”, rekao je Ivić novinarima.

Izrazio je žaljenje zbog dvojice umrlih u nedjelju – 85-godišnjaka koji je, kako je objasnio Ivić, bio doveden u teškom stanju šoka i 70-godišnjaka koji je umro na respiratoru.

Rekao je i da je trenutačno petero bolesnika zaraženih koronavirusom u jedinici intenzivnog liječenja  – od kojih je troje na respiratoru, a dvoje na drugoj  vrsti  potpore.

“Trenutačno je prosječna starosna dob bolesnika na respiratoru 67 godina. Ukupno ih je dosad bilo 16 liječenih na respiratoru i njihova prosječna dob je bila 68 godina”, rekao je Ivić i dodao da su protuepidemijske mjere dale rezultate.

“Ne možemo reći da je drastičan pad, ali on se osjeća. Mi osjećamo da je manji pritisak na našu hitnu ambulantu”, rekao je.

Dodao je kako te mjere omogućuju da zdravstveni sustav ne bude prenapregnut.

Ivić je pozvao stanovništvo da i dalje slijedi upute Stožera civilne zaštite, koje se odnose na izbjegavanje velikih skupova, držanje razmaka i nošenje maski.

“Mi nećemo moći zaustaviti epidemiju – to je iluzija, ali ono što možemo učiniti to je da se intenzitet njezinog širenja smanji kako bismo one kojima treba medicinska skrb mogli kvalitetno opskrbiti, i druga važna stvar – da bismo i sve druge bolesnike koji nisu covid-bolesnici  jednako tako mogli dobro opskrbiti da ne budu zakinuti zbog velikog priljeva covid-bolesnika”, poručio je Ivić.

 

Split

Kerumov HGS smatra da se blati Split – bojkotirao sjednice Gradskog vijeća

Published

on

Sjednica splitskoga Gradskog vijeća odgođena je u ponedjeljak zbog nedostatka kvoruma jer su je vijećnici Hrvatske građanske stranke Željka Keruma bojkotirali zbog, kako kažu, pogrdnog blaćenja Splita na stranici “Dnevna doza splitskog nereda” koja se koristi sloganom “Split je k…”.

Taj pogrdni slogan je parodija na HDZ-ov izborni slogan na lokalnom izborima prije četiri godine: “Split je glavni”.

Današnja sjednica je nastavak sjednice koja je počela u prošli ponedjeljak, ali je raspoređena u dva dana zbog opsežnoga dnevnog reda. Vijećnici Gradskog vijeća, u kojemu većinu čine HDZ i HGSS, danas su trebali odlučivati o rebalansu gradskog proračuna. Najavljeno je da će sjednica biti nastavljena za 15 dana.
“Poštovani, stranka Željko Kerum – HGS neće sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća. Razlog: kleveta i blaćenje grada Splita i građana grada Splita sloganom: ‘Split je k…‘ Tražimo hitno zabranu tog slogana i kazneno gonjenje njezinog autora Bojana Ivoševića. Tražimo očitovanje gradonačelnika zašto je dao prostor na Vidilici 15 . rujna, gdje se održalo to ruglo, te zašto kao odgovorna osoba nije stao u obranu Splita”, stoji u priopćenju Kerumova HGS-a.
Aktivistička skupina “Dnevna doza splitskog nereda”, koja kritizira stanje u Splitu, dodijelila je 15. rujna ove godine na Vidilici na Marjanu nagrade s pogrdnim nazivom “Zlatni k…”.
“Utemeljili smo nagradu istraživačkim novinarima koji ometaju planove onih koji svoje interese stavljaju ispred interesa grada. Svojim perom suprotstavljaju se svima onima koji se prema Splitu odnose kao da je k… od grada”, rekao je Ivošević tom prigodom dodjeljujući nagrade.
Kerum je, prema navodima lokalnih medija, već podnio kaznenu prijavu protiv svih onih koji su bili na dodjeli te nagrade na Vidilici, te protiv gradonačelnika Krstulovića Opare zato što navodno Gradska uprava financira  “Dnevnu dozu splitskog nereda”.
Krstulović Opara rekao je u izjavi novinarima da je Kerumova kaznena prijava protiv njega neutemeljena jer nema nikakvog razloga da navodi da je Grad financirao “Dnevnu dozu splitskog nereda”. “Mi to ne možemo, niti to jesmo – jer riječ je o inicijativi, a ne o udruzi”, dodao je Krstulović Opara. Podsjetio je da “Dnevna doza splitskog nereda” žestoko kritizira i njega kao gradonačelnika.
Na upit bi li opet išao u koaliciju s Kerumom, Krstulović Opara kratko je odgovorio: “Sasvim sigurno ne bih.”

Vijećnici oporbenih stranka u izjavama novinarima ocijenili su da je postupak Kerumova HGS-a priprema za lokalne izbore sljedeće godine.
Krstulović Opara također je rekao kako su nazivi kojima se koristi “Dnevna doza splitskog nereda” neukusni i nepristojni  te da Grad nije dao dozvolu za korištenje prostora na Vidilici za njihov skup 15. rujna na kojem su dodijeljene nagrade “Zlatni k…”.

Predsjednica stranke Pametno i gradska vijećnica Marijana Puljak smatra da su u pitanju Kerumovi osobni interesi.
“Vjerojatno nije dobio što je tražio u izmjenama GUP-a, u prostornim planovima, u projektima, u radnim mjestima – što su sve bili njegovi apetiti  Apetiti mu nisu ispunjeni i sad je pravo vrijeme da se pred nove lokalne izbore počne na ovaj način raditi igrokaz za građane”, rekla je Puljak.
Predsjednik HDZ-ova kluba vijećnika Petar Škorić, koji je i potpredsjednik splitskoga Gradskog vijeća, istaknuo je kao je za danas planirani rebalans ovogodišnjega gradskog proračuna iznimno važan zbog epidemije covida-19 koja nas je pogodila.

 

Ucitavanje vijesti

Split

Split: Prosvjed studenata Pravnog fakulteta

Published

on

Zbog uskrate izvanrednog ispitnog roka ali i brojnih drugih problema koji ih muče, u petak u podne studenti splitskog Pravnog fakulteta prosvjedovali su ispred zgrade fakulteta.

Traže smanjenje broja ECTS bodova potrebnih za upis više godine, snižavanje cjenika po predmetu koji se prenosi u višu godinu, a uz to traže da im od listopada budu organizirana online predavanja i online ispiti. Uz to, dodaju, najviše ih smeta niska razina prolaznost, a podsjećaju i kako taj fakultet kao sastavnica Sveučilišta jedini nije imao online ispite i predavanja.

Novinarima su kazali da im Uprava fakulteta još nije nadoknadila izvanredni rok iz travnja kojeg su propustili zbog pandemije koronavirusa, a jučer je završio ispitni rok.

Studentima je ovo već drugi prosvjed nakon onoga u srpnju, a poručili su i kako neće odustati sve dok ne ostvare svoja prava.

Ucitavanje vijesti

Split

Plenković: U Splitu se radi na brojnim projektima

Published

on

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je u Splitu rekao da su neki projekti u tijeku, neki su provedeni, a neki će se tek provoditi te tako odgovorio na pitanje gdje su dvije milijarde eura za projekte najavljene prije dvije godine na sjednici Vlade održanoj u Splitu.

“To je bio dugoročni razvojni trenutak. Sjednice su u pojedinim gradovima svakih petnaestak godina. One su trasirale razvojni put Splita da bude naša glavna mediteranska luka na Jadranu, ali i središte hrvatskog turizma. Mislim da su svi ti projekti jako dobri, dobro su prihvaćeni, a mi ćemo nastojati da od 22 milijarde eura iz EU dio sredstava kanaliziramo na Split i županiju”, kazao je Plenković.

Podsjetio je da je Vlada izdvojila 600 milijuna kuna za mjere vezane uz održavanje radnih mjesta u kontekstu COVID- a 19, odnosno mjere za poslodavce i za plaće radnika u privatnom sektoru Splitsko-dalmatinske županije.

To je, dodao je, poruka i jednoj od najznačajnijih županija za turizam kako da se u posebnim okolnostima premosti kriza i kako da se konkretno pomogne sugrađanima.

“Zahvalio sam gradonačelniku i županu na predanom radu na brojnim projektima koji su realizirali tijekom svoga mandata. Preostaje, naravno da učinimo daljnje napore za poboljšanje prometne infrastrukture u cijeloj županiji, osobito u Splitu. Izrazito je važan projekt novog Žnjana kao i drugi projekti koji će omogućiti rješavanje pojedinih prometnih čepova u Splitu”, kazao je predsjednik Vlade nakon sastanka s gradonačelnikom Splita Androm Krstulovićem Oparom i splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.

Još je rekao da su detaljno razgovarali i o situaciji vezanoj uz izlazak iz trajektne luke na Bačvicama, pa će se u to, rekao je, uključiti i Vlada s posebnim zaključkom kako bi se omogućilo rješavanje tog problema. Slično je i sa drugim projektima u županiji gdje gradonačelnik i župan imaju svu potporu Vlade u drugom mandatu, istaknuo je Plenković.

Boban: Mnogi su projekti u papirnatoj fazi, sad slijedi operativni rad

​Župan Blaženko Boban je kazao da su danas imali priliku ​sve ​analizirati odluke Vlade sa sjednice ​od ​4.​ ​svibnja u Splitu​, te rekao da su utvrdili ​kako je mnogo projekata u papirnatoj, odnosno pripremnoj fazi.

U narednom razdoblju očekuje nas ono što je vidljivo javnosti, a to je izlazak na teren i operativni rad. Pritom mislim na nadvožnjak, na čvorište TTTS Mravince, na rasplet čvorišta u Stobreču i spoj Vučevica ​i ​D8​, kazao je župan Boban​.

​Novinare je zanimalo je li današnji sastanak početak kampanje​ za lokalne izbore na što je župan odgovorio kako ne misli da je jer onaj tko sistematično radi unutar određenog izvršnog tijela kampanju treba raditi sve četiri godine.

​Gradonačelnik ​Andro​ Krstulović Opara zahvalio je na potpori predsjedniku Vlade​, te otkrio da su danas razgovarali o brojnim temama, između ostalog i o podršci masterplanu kao podlozi za izmjene prostornog plana i GUP-a​.

“Govorili smo ​i ​o Žnjanu i koncesiji koju kanimo zatražiti i dobiti kao i o tehnološkom parku Dračevac, ​p​ravnom režimu i vlasništvu na Marjanu te obnovi stadiona na Poljudu kao i izgradnji muzeja Hajduka”, rekao je Krstulović Opara​.

​Na upit je li spreman za novi gradonačelnički mandat odgovorio je kako će o tom​e​ odlučiti nakon konzultacija sa svojom obitelji i liječnicima, ​te da još ima vremena​.

Plenković dogovorio susret sa sindikalnim predstavnicima Dalmacijavina

Tijekom sastanka se ispred zgrade Banovine okupilo desetak radnika Dalmacijavina​ koji su novinarima kazali da ulažu žalbu nakon što je na splitskom Trgovačkom sudu utvrđeno ​da​ Republika Hrvatska ​iz stečajne mase, koja iznosi 68 milijuna kuna, ​kao razlučni vjerovnik ​treba ​biti namirena s oko 13 milijuna kuna.

“Znamo da je premijer upoznat sa našom situacijom i očekujemo da će se sve riješiti ako ima zakonskih procedura za to, ali zakoni nikada ne idu na ruku radnika. Ovdje je najbitnije da se namiri država, a za radnike nikoga nije briga”, kazala je Danica Stipović iz Nezavisnog sindikata “Dalmacijavina”.​

Plenković je s radnicima “Dalmacijavina” dogovorio sastanak u Vladi za drugi tjedan listopada.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije