‘Dovršen proces usuglašavanja osnovnih elemenata nagodbe’

Izvor: Vlada RH / Twitter

U Banskim dvorima održan je sastanak premijera Andreja Plenkovića s izvanrednim povjerenikom u trgovačkom društvu Agrokor d.d. Fabrisom Peruškom i njegovom zamjenicom Irenom Weber te predstavnicima Privremenoga vjerovničkoga vijeća.

Nakon sastanka javnosti se obratio premijer Plenković.

‘Održali smo sastanak na kojem su svi članovi Privremenog vjerovničkog vijeća potvrdili jednu jako dobru vijest, a to je da se zavšrio proces o usuglašavanju osnovnih elemenata nagodbe. Uspjeli smo ostvariti nekoliko temeljnih ciljeva zbog kojih je došlo do angažmana.

Prvi i osnovni spriječena je i gospodarska i financijska kriza koja bi se nedvojbeno osjetila i u cijelom hrvatskom gospodarstvu, osjetila bi se na radnim mjestima, na državnom proračunu, na poteškoćama u distribucijskom lancu, a osobito u kontekstu turističke sezone’, kazao je premijer.

‘Ovome smo pristupili odgovorno, u najboljoj vjeri za hrvatsku ekonomiju, radna mjesta i budućnost hrvatskih poduzetnika i kompanija. Izvući ćemo lekcije iz ove priče, nastojat ćemo da se ovakav scenarij više ne ponovi… Temeljni je cilj ostvaren. Preostaju još tri mjeseca da se, zajedno sa svim dionicima, dođe do finalizacije pravnoga teksta i da se ta nagodba izglasa od strane Stalnoga vjerovničkoga vijeća’, kazao je premijer.

Javnosti se potom obratila obratila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

“Možemo reći da sistemski rizik koji je prijetio prije godinu dana je u potpunosti otklonjen. Ovaj sporazum koji su nam danas objasnili postignut je unatoč svim onim pritiscima od strane onih koji nisu željeli da ovaj proces uspije. Stvarno zahvaljujem svim vjerovnicima što su se oduprijeli tome. Mislim također da je važno istaknuti i još jednom ponoviti da tijekom ovih godinu dana vjerovnici koji su nesporno bili najvažniji sudionik procesa istaknuli veliko međusobno povjerenje što je omogućilo da ovaj proces nije pao na teret poreznih obveznika. To treba ponavljati, to treba podcrtavati. Kompanija je danas stabilizirana, pred njom je budućnost, a to nisu platili porezni obveznici”, naglasila je Dalić.

Vladin povjerenik za Agrokor Fabris Peruško posebno se zahvalio premijeru Plenkoviću i potpredsjednici Dalić.

“Sa zadovoljstvom smo obavijestili da su svi članovi potpisali načelni sporazum o ključnim elementima nagodbe. Nepunih šest tjedana vjerovnici su postigli međusobni dogovor koji proces vode uspješnom okončanju nagodbom. Još jednom bih zahvalio svima koji su vodili pregovori i uspješno zaključili zadnju etapu pred konačni dogovor”, kazao je Peruško.