DORH odustao od progona Luke Modrića

foto: Drago Sopta/HNS

Državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona hrvatskog nogometnog reprezentativca Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću za izvlačenje novca iz Dinama, među stalim i na transferima poznatih nogometaša.

Zbog lažnog svjedočenja na suđenju nekadašnjem čelniku Dinama koji je pred hrvatskim pravosuđem pobjegao u BiH tužiteljstvo je uz Modrića optužnice ranije podnosilo i protiv Dejana Lovrena. No, do suđenja nije došlo jer su sudovi optužnice odbacili.

Dok je slučaj protiv Lovrena nedavno, drugi put, završio pravomoćnom sudskom odlukom zagrebačkoga Županijskoga suda, Modrićev je slučaj zbog drugačije odluke zagrebačkoga Općinskoga kaznenoga suda bio vraćen osječkom tužiteljstvu kako bi dodatno ispitali Modrića te podignuli novu optužnicu, za što im je sud dao tromjesečni rok koji je istjecao početkom kolovoza, piše u srijedu Jutarnji list.

No, umjesto toga osječko tužiteljstvo zaključilo je da nova, sada već treća optužnica protiv Modrića nema smisla jer će ponovno biti odbačena, kao i Lovrenova. Pritom su obavijestili zagrebački Općinski kazneni sud da neće provesti dopunsko ispitivanje Modrića, nego će odbaciti kaznenu prijavu protiv njega i time završiti kazneni progon, navodi dnevnik.

Pravomoćnom presudom Vrhovnog suda iz 2021. bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, njegov brat Zoran na četiri godine i osam mjeseci, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na tri godine i dva mjeseca.

U obrazloženju nepravomoćne presude osječkog Županijskog suda koju je potvrdio Vrhovni sud navedeno je da su Modrić i Lovren svjedočili kako bi pogodovali obrani Zdravka Mamića, a sud njihovim iskazima nije vjerovao.

Vrhovni sud je, potvrdivši nepravomoćnu osuđujuću presudu za nekadašnje Dinamovo čelništvo, u odnosnu na Modrića naveo kako ”sud prvog stupnja nije povjerovao svjedoku Modriću cijeneći ga neuvjerljivim i nelogičnim te sračunatim pogodovanju obrani Zdravka Mamića”. Najviši sud je u odnosnu na Lovrena naveo da je ”bio unaprijed instruiran kako će i što govoriti na raspravi”.

Protiv Mamića i njegovih suoptuženika na osječkom se sudu vodi još jedan postupak za izvlačenje novca iz zagrebačkog nogometnog kluba.