DORH: Cvitan je u Sočiju potvrdio da je primljena prijava Sberbanke

Foto: HINA

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske priopćilo je u subotu da je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan kao član izaslanstva Republike Hrvatske prisustvovao u Sočiju radnom ručku s izaslanstvom Ruske Federacije tijekom kojeg je potvrdio da je hrvatsko tužiteljstvo primilo kaznenu prijavu  Sberbanke i da postupa po toj prijavi u skladu s relevantnim zakonima.

“Naglašavamo, Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske tom prilikom nije iznosio pojedinosti niti bilo kakve detalje koji se odnose na tijek kriminalističkog istraživanja poštujući pritom odredbe relevantnih zakona o tajnosti državnoodvjetničkog postupanja,” stoji u priopćenju.

“Neutemeljeni su navodi o drugim razlozima puta Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske u Rusku Federaciju, kao i navodi o nekim drugim sadržajima razgovora koji su tamo vođeni,” ističe DORH.

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan putovao je u Rusku Federaciju kao član izaslanstva Republike Hrvatske s predviđenim programom, u kojem je, za Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, glavna točka bilo potpisivanje Programa suradnje između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Generalnog tužiteljstva Ruske Federacije. No, Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan je, kao član izaslanstva Republike Hrvatske, po programu aktivnosti izaslanstva, prisustvovao radnom ručku s izaslanstvom Ruske Federacije tijekom kojeg je potvrdio primitak kaznene prijave Sberbanke te postupanje nadležnog državnog odvjetništva po toj prijavi sukladno odredbama relevantnih zakona, stoji u priopćenju Državnog odvjetništva RH.

Priopćenje je objavljeno kao dopuna priopćenja objavljenog18. listopada pod naslovom “Potpisan Program suradnje DORH-a i Glavnog tužiteljstva Ruske Federacije”, a povodom, kako se navodi,  “zaprimljenih upita novinara i objavljenih neutemeljenih komentara u dijelu medija.”

Ruski mediji su objavili da je Putinov  glasnogovornik  Dmitrij Peskov izviejstio novinare da su čelnik Sberbanke Herman Gref i hrvatski državni tužitelj Dinko Cvitan pristustvovali susretu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ruskog predsjednika Vladimira Putina 18. listopada u Sočiju, te da je tom prilikom glavni hrvatski državni tužitelj izvijestio da se u Agrokoru provode istražne radnje te da postoje sumnje u nezakonitosti. Hrvatski mediji su to prenijeli, neki uz vlastite zaključke i komentare.

Hina