DORH će tek odlučiti o kaznenoj prijavi protiv organizatora karnevala u Imotskom

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tek treba zaprimiti kaznene prijave protiv organizatora karnevala u Imotskom te će onda odlučiti ima li osnove za donošenje odluke o prijavi, javlja Jutarnji list.

Podsjetimo, protiv organizatora karnevala u Imotskom, društva “Bakove svečanosti”, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk jučer je podnio kaznenu prijavu jer su na karnevalu spalili lutku istospolnog para s djetetom.

“Možemo vas izvijestiti kako je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu usmeno obaviješteno od strane policije da su na zapisnik zaprimili kaznenu prijavu zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. Nakon što kaznena prijava bude dostavljena ovom državnom odvjetništvu, razmotrit ćemo njen sadržaj i utvrđene činjenice, a ako ocijenimo da su prikupljeni podaci dostatni za donošenje odluke, donijeti državnoodvjetničku odluku o kojoj će javnost će biti pravodobno izviještena”, odgovor je Općinskog državnog odvjetništva u Splitu Jutarnjem listu.

Predsjednik Zoran Milanović odmah je osudio paljenje lutke u Imotskom i pozvao nadležne institucije na postupanje. Isto je učinio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, te pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Osude su stigle i iz Vlade, od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića te oporbenih političara. Sankcioniranje organizatora tražila je i udruga Dugine obitelji, a i stranka GLAS najavila je jučer da će podnijeti kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala.

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić iz HDZ-a je za Dalmatinski portal izjavio kako se Grad Imotski nikada nije miješao u organizaciju karnevala, pa neće ni sada, prenosi Jutarnji.

“Znate da se alegorijski spaljuje ono što je točka prijepora, oko čega se u javnosti lome koplja. Razumijem da su se neki osjetili povrijeđenima, ali to sigurno nije bila namjera organizatora”, rekao je gradonačelnik.