Donald Trump se obratio javnosti prvi put nakon poraza, održao presicu o koronavirusu

EPA

Iako predsjednik na odlasku nikako ne priznaje poraz, ipak se večeras pojavio pred Bijelom kućom gdje je govorio o pandemiji koronavirusa u SAD-u i napretku oko cjepiva

Dosadašnji predsjednik Donald Trump, gotovo odsutan iz svih javnih događanja nakon predsjedničkih izbora 3. studenoga čije rezultate osporava, u petak je govorio iz Bijele kuće o koronavirusu.

Govorio je o procesu nabavke cjepiva i razvoju lijekova za obuzdavanje pandemije covida-19, tzv. operaciji Warp Speed.
Nahvalio je poteze svoje administracije i rekao kako je postignut dogovor s Pfizerom i još nekoliko tvrtki o nabavci cjepiva.

“Cjepivo će biti besplatno za sve, dali smo mnogo novca kako bi došli do cjepiva. Inače istraživanja traju 8 do 12 godina, a mi ćemo do cjepiva doći u manje od godinu dana. To je pet puta brže nego najbrže dobiveno cjepivo ikada. Ponovite to: pet puta brže“, rekao je Trump i dodao kako su još tri cjepiva u posljednjoj fazi istraživanja, prenosi DNEVNIK.hr.

“Cjepivo će odmah dobiti stariji sugrađani i kritične skupine“, rekao je.

“SAD imaju puno slučajeva zaraze, ali to je zato što puno testiramo, mnogo više od drugih. Imamo odlične i brze testove“, kaže.

Nahvalio je poteze svoje administracije i kazao kako je za sve bolnice i zdravstvene djelatnike osigurana potrebna oprema.

“Svaki Amerikanac koji je trebao respirator dobio je, nema jedne osobe ove zemlje koja ga je trebala a nije dobila, proizvodimo ih dovoljno“, poručio je.

Kazao je i kako se američka ekonomija drži bolje od očekivanog.

“Ekonomija se oporavlja, burze se podižu, brojevi su odlični, smanjili smo nezaposlenost. Ova administracije neće uvoditi lockdown, on samo stvara nove probleme, raste protrošnja alkohola i droga, to sigurno nećemo uvesti“, rekao je.

Trump već deset dana odbija odgovarati na novinarska pitanja.Dosadašnji je predsjednik u petak tvitao i da namjerava otići na skup svojih pristaša u u subotu u Washingtonu i podržati ih.

“Dušu grije pogled na tu ogromnu podršku, posebice ta spontana okupljanja koja niču diljem zemlje, među kojima jedan veliki skup u subotu u Washingtonu. Mogao bih ih doći pozdraviti”, tvitao je Trump.
“Izbori su namješteni”, ponovio je.

Prije gotovo tjedan dana američki su mediji proglasili pobjedu demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima održanim 3. studenoga, ali Trump i dalje osporava Bidenovu pobjedu.