Don Petar Palić novi hvarski biskup

Papa Franjo prihvatio je odreknuće mons. Slobodana Štambuka na pastoralnom služenju u Hvarskoj biskupiji te novim biskupom imenovao don Petra Palića, svećenika Dubrovačke biskupije i generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije (HBK), objavio je u petak Tiskovni ured Svete Stolice.

Dosadašnji hvarski biskup Slobodan Štambuk navršio je kanonsku dob za umirovljenje te je prema kanonu 401 Zakonika kanonskog prava podnio ostavku koju je Sveti Otac prihvatio.

Don Petar Palić podrijetlom je iz Janjeva, najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu. Rođen je 3. srpnja 1972. godine u Prištini, tadašnjoj Skopsko-prizrenskoj biskupiji. Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici te od 1990. do 1995. godine Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U listopadu 2005. godine upisao je poslijediplomski studij na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu, na kojem je postigao doktorat iz teologije 2009. godine.

Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. godine. U Dubrovačkoj biskupiji obnašao je razne službe: predstojnika Katehetskog ureda, osobnog tajnika dubrovačkog biskupa, ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, biskupskog vikara za pastoral te generalnog vikara Dubrovačke biskupije, a za vrijeme poslijediplomskog studija upravljao je župom Dobl u biskupiji Graz-Seckau u Austriji.

Godine 2003. bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjeta svetog Oca Ivana Pavla II. Dubrovniku te predsjednik Organizacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014. godine.

Predstojnik je Stolnog kaptola Svete Marije u Dubrovniku, a bio je i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju. Na izvanrednom zasjedanju HBK 25. siječnja 2017. izabran je za generalnog tajnika HBK.

Govori njemački i talijanski jezik, a služi se engleskim, ruskim i makedonskim jezikom. (Hina)