Don Kaćunko: Za Dom spremni je spreman onaj tko je (stalno) voljan, ako je potrebno i do smrti, braniti svoj dom

U crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu danas je don Anđelko Kaćunko služio misu zadušnicu za Juru Francetića i hrvatski narod u doba rata ili prevrata.

U propovijedi je rekao da pokojni Francetić “nije bio ništa manji domoljub od hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu koji su bili spremni dati svoje živote za obranu Domovine”.

Citirao je Honorea de Balzaca kazavši da postoje dvije vrste svjetske povijesti: jedna je službena, lažljiva, namjenjena pouci u školi a druga je tajna povijest koja skriva prave uzroke događaja.

“Možemo mirne duše reći da se to odnosi i na Juru Francestića. Ali poglavito to vrijedi na osobit način za Bleiburg, za sve žrtve Jalte, za sve one koji su nakon završetka Drugog svjetskog rata bezdušno izručeni na milost i nemilost krvavim crvenim neprijateljima”, kazao je Kaćunko.

Dodao je da su oni (crveni) potom pristranom ideološkom mržnjom i osvetom desetljećima diktirali i pisali službenu i lažljivu povijest , oni su prešućivali svoja klanja i ubijanja, svoje logore i jame, svoje Sibire i Gulage, svoje zločine i svoje egzekutore, kazao je Kaćunko.

Dotaknuo se u propovijedi i pitanja što zapravo znači taj zloglasni pozdrav”Za dom spremni”..

“Što znači dakle uopće ta spremnost, koja je nekima trn u oku? Znamo, to je (trajno) raspoloženje čovjeka da izvede ili izvodi određeni čin ili čine. Dakle, Za Dom spremni je spreman onaj tko je (stalno) voljan, ako je potrebno i do smrti, braniti svoj dom, tj. Domovinu. Eto Bože dragi, kako je to užasno zloglasno raspoloženje!

Međutim, kod nas se smatra da su to raspoloženje izmislili ustaše! A još stari Rimljani imali su izreku: Dulce et decorum est pro patria mori! – Slatko je i časno umrijeti za Domovinu”, kazao je Kaćunko.

Podsjetio je da je pozdrav “Spremni” upotrijebio još 1074. godine jedan od najvećih hrvatskih vladara Petar Krešimir IV. želeći time naglasiti da su Hrvati spremni braniti svoju državu od Venecije.

“Dakle, eto “ustaša” prije više od 900 godina”, kazao je Kaćunko.

Na svetoj misi zadušnici za Juru Francetića i za hrvatski narod nisu nazočili predstavnici županijske ni gradske vlasti.