Povezite se

Politika

Domovinski pokret: Vlada nema odlučnost za provođenje reformi

Objavljeno

-

Klub zastupnika Domovinskog pokreta u četvrtak je ocijenio da, unatoč odobrene 22 milijarde eura iz EU, nije sigurno da će se Hrvatska uspjeti na pravi način oporaviti jer Vlada do sada nije pokazala potrebnu odlučnost da provede reforme koje je sama najavila. 

Stjepo Bartulica je na konferenciji za novinare ustvrdio da je u ovom trenutku jedino sasvim sigurno to da će Hrvatska u sljedećih sedam godina uplatiti 4,6 milijardi eura kao svoj doprinos, a ostatak se odnosi na moguća financijska sredstva koja bi mogli povući. 

“Od ukupno 22 milijarde eura neto, ako uspijemo po sadašnjim kriterijima apsorpcije, moglo bi iznositi otprilike 15 milijardi eura, kroz sedam godina. Hrvatska neće taj novac automatski dobiti. Druge zemlje, koje očekuju manji pad BDP-a, primjerice Slovačka, dobila je 33 milijarde eura”, rekao je.

Najviše ih zanima kako će se taj novac potrošiti jer je, kako je ocijenio, dosadašnja praksa bila netransparentna, politički korumpirana, a najveću korist su izvlačile dobro umrežene strukture.

Bartulica je rekao i da kad bi Hrvatska uspjela povući čitav iznos, do zadnjeg eura, to na godišnjoj razini iznosi nešto ispod šest posto BDP-a, a puno je važnije, istaknuo je, na koji način ćemo upravljati s ostalih 94 posto koji se stvara u našoj zemlji.

Bartulica: U Hrvatskoj se stvara ‘trošak nečinjenja’

Zabrinuti smo jer se strukturne reforme koje se najavljuju ne provode i zbog neprovođenja reformi, što nazivam ‘troškom nečinjenja’, nakon prošle recesije Hrvatskoj je trebalo punih sedam godina da se oporavi, a ministar financija Zdravko Marić priznao je da će ova recesija biti teža i dublja, napomenuo je Bartulica.

Njegova stranačka kolegica Vesna Vučemilović također je ocijenila upitnim trošenje i raspored odobrenih sredstava te dodala kako je i dinamika povlačenja tih sredstava nešto o čemu treba jako voditi računa jer do sada imamo odobreno nešto malo manje od sto posto, ali smo povukli samo 30 posto europskog novca.

Prigovorila je i to što Hrvatska nema masterplan do 2050. godine nego se tek priprema Nacionalna razvojna strategija od 2021. do 2027. koja se radi samo zato da bismo mogli povlačiti europska sredstva.

Jesmo li mi brod bez kormilara koji brodi u ovim teškim i bremenitim vremenima prouzročenim pandemijom i zdravstvenom krizom bez presedana,pitala je iznijevši dilemu imamo li jasnu viziju i plan što želimo i kako Hrvatska treba izgledati u budućnosti. 

Sredstva EU treba iskoristiti za razvoj, a ne za saniranje određenih problema ili radova koja neće otvoriti nova radna mjesta ili nova Potemkinova sela i presijecanje vrpci u predizbornim kampanjama, rekla je Vučemilović i istaknula da je potrebna kontrola trošenja tog novca.

Nema koristi od prepucavanja predsjednika i premijera

Komentirajući sukob premijera i predsjednika, Bartulica je ustvrdio da je sigurno da hrvatski narod neće imati nikakve koristi od njihovih prepucavanja.

“Obojici odgovara privid sukoba jer su bili u svim vijestima. Sada je nastala takozvana tvrda kohabitacija, a ja u to ne vjerujem…To više spada u sferu zabave nego ozbiljne politike”, ustvrdio je Bartulica.

Politika

Dražen Barišić dao ostavku na dužnost predsjednika ŽO HDZ-a Zagrebačke županije

Published

on

Dražen Barišić dao je ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, izvijestili su u ponedjeljak iz HDZ-a.

Iz HDZ-a su podsjetili kako je Barišić svoj saborski mandat stavio u mirovanje te da je povjerio obavljanje poslova iz djelokruga gradonačelnika Velike Gorice svom zamjeniku.

Budući da je podnio ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, Županijski odbor će, kao nadležno tijelo, iz svojih redova izabrati vršitelja dužnosti predsjednika do izbora novog vodstva Županijske organizacije, stoji u priopćenju.

Ucitavanje vijesti

Politika

SDP: Počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu

Published

on

Zagreb, 21.9.2020 - Ususret Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina s predstavnicama Foruma žena SDP-a položio je cvijeće i zapalio svijeće kod Općinskog građanskog suda u Zagrebu u spomen na tri žene ubijene tijekom brakorazvodne parnice 1999. g. Na slici Maja Sporiš i Zlatko Komadina.

Obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina i predstavnice Foruma žena SDP-a u ponedjeljak su položili cvijeće i zapalili svijeće kod zagrebačkog Općinskog građanskog suda te su upozorili na lošu sudsku praksu budući da počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu.

Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš podsjetila je da svake godine obilježavaju tužnu obljetnicu u spomen na tri ubijene žene i teško ranjenu ženu u maloj sudnici tijekom brakorazvodne parnice 1999. i istaknula kako “novo normalno” u društvu treba podrazumjevati borbu protiv nasilja, borbu za solidarnost, toleranciju, slobodu i ravnopravnost žena i muškaraca.

Ocijenila je kako zakoni i zakonski okvir nisu loši i jednim dijelom su usklađeni s Istanbulskom konvencijom, ali da sve “pada” u sudskoj praksi.

“Svjedoci smo stalnih situacija i događanja kada se umanjuju kazne počiniteljima i kada se fokus stavlja na olakotne umjesto otegotne okolnosti za počinitelja te se time ne može dobiti primjerena kazna za počinjeno nasilje”, rekla je Sporiš.

Također, izrazila je i nezadovoljstvo što je Hrvatska uložila rezervu na odredbu Istanbulske konvencije u kojoj se traži odšteta žrtvama zbog propusta države u funkcioniranju njezinih institucija.

Smatra kako do promjene situacije i suzbijanja rodno utemeljenog nasilja neće doći dok država ne počne sama trošiti troškove odštete žrtvama za počinjeno nasilje koje je npr. rezultiralo smrću a rezultat je propusta institucija države.
Komadina je rekao kako se ne smije dogoditi da žena zbog nasilja ide u azil a nasilnik ostane kod kuće.

“Nasilnik mora ići u zatvor, a žena mora ići kući. To je ono što moramo provesti u praksi”, kazao je.

Mato Oraškić je 22. rujna 1999. u maloj sudnici prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. U spomen na to trostruko ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ucitavanje vijesti

Politika

Ministarstvo branitelja: Petokraka u Rijeci je neprihvatljiva

Published

on

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja ocijenili su u ponedjeljak kako je isticanje simbola zvijezde petokrake u Rijeci neprihvatljivo jer je pod tim simbolom izvršena agresija na Hrvatsku i počinjeni su brojni zločini tijekom Domovinskog rata.

Ministarstvo branitelja poštuje slobodu izražavanja, ali smatra da je isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo zbog svih žrtava koje su stradale.

“Isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo nam je zbog svih naših žrtava, posebno kada znamo kako se tim činom otvaraju rane obiteljima čiji su najmiliji poginuli pod tim simbolom”, stoji u priopćenju.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja smatraju da je taj performans bio politička provokacija.

“Budući da je u tom performansu sudjelovao i gradonačelnik Grada Rijeke, smatramo kako je riječ o političkoj provokaciji koja je uznemirila ne samo hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata nego i brojne građane te kako se takvim činom potiču ideološke podjele u društvu”, stoji u priopćenju.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” u obliku oko tri metra velike petokrake zvijezde postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije