Domagoj Hajduković: Ne možete godinama sijati mržnju i očekivati dobre plodove

Domagoj Hajduković/ Izvor: Nacionalno

Domagoj Hajduković, saborski zastupnik SDP-a, govorio je u Newsroomu kako bi Sabor mogao nastaviti s radom, ako je sve više zaraženih covidom, komentirao je i reakcije Vlade na napad automatskim oružjem i ekstremizam u Hrvatskoj.

“Eskalacija nasilja u društvu je također nešto što teba zabrinjavati. Drago mi je da konačno i premijer i HDZ govore o radikalizaciji, iako se bojim da je radikalizacija u društvu postojala i prije. Sjetimo se plinskih boca”, kazao je Hajduković, ali istaknuvši da napad na Vladu, gdje je ranjen policajac, ipak predstavlja kulminaciju, što “svakako treba osuditi”.

Hajduković vidi moguće rješenje:

“Ne vidim zašto se cijela oporba i cijeli vladajući ne bi mogli sastati i otvoreno raspravljati oko nekih zaključaka, jer ovo je izazovno vrijeme koje treba jedinstvene i odlučne odgovore. Nažalost, sa strane vladajućih u mnogo stvari nismo vidjeli značajnije pomake, odnosno volju da na taj način razugovaramo.”

Dalje je komentirao izjavu Andreja Plenkovića da HDZ 2016. i 2020. nije isti:

“Ako treba ulaziti u gnijezda, kako on kaže, tih pojava, tada ne može bježati od prošlosti, ne može bježati od geneze kako su ti problemi nastali, jer u samom tome se nalaze i njihova rješenja. Nažalost, kada govorimo barem o političkoj sceni, većina tih radikala, recimo to tako uvjetno, tih ekstrema, vidimo da dolazi upravo ispod skuta HDZ-a, bilo iz Domoljubne koalicije iz 2016., bilo kasnije.”

“To što se HDZ rješava takvih elemenata, svakako je pohvalno, ali je nedovoljno da dovedemo situaciju u društvu u neki demokratski standard koji bi bio prihvatljiv”, smatra Hajduković.

Činjenica je, primijetila je voditeljica, da se prijetnje nastavljaju, zbog čega je državni vrh pod pojačanim mjerama sigurnosti.

“Zanimljivo je da se premijer čudi tome. Ovo je nemio, tragičan događaj. Je li to teroristički čin, o tome bismo mogli razgovarati, o tome možemo špekulirati. Što je bio krajnji motiv, vjerojatno nećemo nikada saznati. Međutim, ne možete godinama sijati neku retoriku, sijati mržnju, a onda očekivati da ćete žnjeti samo dobre plodove. Nećete. Tu ja vidim odgovornost HDZ-a i premijera”, kazao je.

“Još se nisu ogradili od određenih pojava u društvu. Sjetimo se ploča s natpisima koje su evocirale fašističke režime”, dodao je.

Za SDP-ovog zastupnika Željka Sabu i njegovu daljnju političku karijeru kratko je kazao:

“Ponuđen mu je časni odstup, na neki način da pomogne i sebi i stranci. Vidjet ćemo vrlo brzo kako će se postaviti u ovoj stvari.”

Što se tiče covida u Saboru, Hajduković je rekao da se i sam testirao nakon otkrića da je na covid pozitivan SDP-ovac Franko Vidović:

“S Frankom nisam bio u kontaktu, ali sam bio u kontaktu s njegovim kontaktima, da to tako kažem. Iako epidemiolzi kažu da to nije razlog za samoizolaciju, procjena mog liječnika je bila da bi ipak bilo uputno testirati se. Tim više što sam u kontaktu s jako puno ljudi i sve sastanke koje sam danas imao uživo, otkazao sam dok ne dobijem nalaze testa, da budem na oprezu.”

“Neki kolege spadaju u rizične skupine i ne želim ih izlagati riziku kad već nije potrebno. Naravno, to uključuje i mene samoga”, pojasnio je.

Za daljnji rad Sabora u ovim uvjetima, rekao je, da neki parlamenti po EU-u slijede različite modele; virtualni, hibridni, fizički kao Sabor.  Hajduković kaže da ne bi bilo dobro da se politički život prekine, posebno u ovakvoj situaciji u kakvoj je Hrvatska, ali da će u dva tjedna stanke biti dovoljno vremena da se organizira daljnji rad, i tehnički i epidemiološki adekvatno.

“Bilo je prigovora što idemo na stanku. Možda ne zbog same stanke, koliko zato što smo vrijeme koje smo do sada imali na raspolaganju, koristili vrlo neracionalno.”