Dolijla lažna udovica: Rastala se 1982., ali je na račun supruga poginulog u ratu ugrabila 1,3 milijuna kuna

Pixabay

Barbara Hartman (63) dobila je godinu dana zatvora uvjetno zbog toga što je 20 godina varala državu i na račun poginulog bivšeg supruga, od kojeg se rastala 1982., dobivala invalidninu i mirovinu.

Općinski sud u Koprivnici nepravomoćno je presudio kako ratna lažna udovica mora vratiti svih 1,3 milijuna kuna s kamatama, odnosno svu invalidninu i mirovinu koju je primala na ime poginulog bivšeg supruga, inače hrvatskog branitelja, piše Podravski.hr.

Sve dok nije razotkrivena, Hartman je primala mjesečnu mirovinu od gotovo osam tisuća kuna. Tužitelji su dokazali kako je Hartman u križevačkom Uredu za obranu predočila da je nakon razvoda braka 1982. nastavila živjeti u izvanbračnoj zajednici s bivšim suprugom, braniteljem Franjom Hartmanom, sve dok nije poginuo 1991.

Imala je pomoć
U prijevari je imala i pomoć voditeljice križevačke ispostave Odjela za branitelje Ministarstva branitelja Štefica Jagušić (57). I ona je proglašena krivom za nesavjesni rad u službi te pomaganje nezakonitom stjecanju mirovine i invalidnine. Dobila je deset mjeseci uvjetne zatvorske kazne.