Dolazi nam hladan, vjetrovit i kišovit tjedan, moguće i preko 30 cm snijega u gorju

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Iako se i danas glavnina poremećaja još uvijek zadržava iza Alpa, stiže nam sve vlažniji zrak.

Te oblačne formacije izraženiju promjenu donose svojim spuštanjem tijekom iduće noći. U takvim okolnostima danas još promjenjivo i pretežno oblačno.

Mjestimična kiša uglavnom uz Jadran i u gorju tijekom dana sve češća, a u Dalmaciji može biti pljuskova praćenih grmljavinom, posebice navečer na krajnjem jugu i izraženijih.

Krajem dana oborina će biti i u zapadnim krajevima unutrašnjosti, a biće i sve kišovitije.

Danas i južina. Na kopnu povremeno umjeren jugozapadnjak, dok će na moru poslijepodne biti umjerenog i ponegdje vrlo jakog juga, kasnije i jugozapadnjaka pa i oštra.

Danas tako uglavnom još relativno toplo uz najviše dnevne temperature na kopnu između 13 i 16 stupnjeva, malo više na Jadranu.

Sutra, ali i cijeli početak tjedna hladno i prilično kišovito. U gorju snijeg, iznad nekih 500 metara uz stvaranje i 30-ak centimetara snježnog pokrivača, no malo snijega može pasti i u nižim predjelima središnje Hrvatske, Gorskog Kotara i Like.

Na sjevernom Jadranu također može zalepršati pokoja pahulja, nošena olujnom, podno Velebita na udare orkanskom burom.

U drugoj polovici tjedna oborine su manje vjerojatne, no zadržat će se razmjerno hladno.

Na Jadranu pak treba računati na buru, jaku i olujnu, na udare ponegdje vjerojatno i orkansku, koja će slabjeti tijekom srijede. Samo će još u ponedjeljak u Dalmaciji puhati jugo. Bit će hladnije, uz promjenljivo, pa i pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom, ponegdje i obilnom. Smirivanje se očekuje od sredine tjedna – bura će slabjeti i vjerojatnost za kišu bit će puno manja, a temperatura zraka ponovno viša.