Dokumentarni film ‘Istinom do pobjede – perom i kamerom kroz Domovinski rat’

Fotografija: HRT/RJ Komunikacije

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) bit će prikazan dokumentarni film HRT-ova ratnoga snimatelja Petra Malbaše pod naslovom ‘Istinom do pobjede – perom i kamerom kroz Domovinski rat’.

Film govori o zbivanjima tijekom Domovinskoga rata – od Sinja, Hrvaca i Vrlike, preko Livanjskoga polja, Dinare i planine Šator do Knina. Prikazuju se ključni trenuci operacija Peruća, Zima ’94, Skok 1, Skok 2, Ljeto, Oluja, Maestral i Južni potez, a jedan od značajnih trenutaka svakako je i ulazak hrvatskih snaga u Knin. Poznati su kadrovi u kojima HRT-ov ratni snimatelj na transporteru 4. gardijske brigade glasno uzvikuje “Hrvatske snage ulaze u najhrvatskiji Knin”.

Prikazani su u HRT-ovu Dnevniku 5. kolovoza 1995. godine u reportaži koju je napravio s legendarnim i prerano preminulim HRT-ovim novinarom Joškom Martinovićem.

U filmu se posebno ističe govor fra Ignacija Vugdelije na pogrebu general-bojnika Andrije Matijaša Pauka u listopadu 1995. godine nakon operacije Južni potez, a scena u kojoj 23. prosinca 1994. godine, tijekom operacije Zima ’94, otac na Dinari u snijegu nalazi ubijenoga sina, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Petar Malbaša film je izradio u lipnju 2011. godine nakon osuđujuće prvostupanjske presude generalu Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a cilj mu je bio, kako kaže, da se zna istina. Sve su snimke autentične – snimio ih je sam na ratištu. Film je posvetio svim hrvatskim braniteljima koji su život riskirali za spas domovine, ali i svojemu velikom prijatelju Jošku Martinoviću. Film je premijerno prikazan na Hrvatskoj radioteleviziji prije šest godina, također na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, nakon čega je Malbaša dobio pozive da s njim gostuje diljem zemlje, ali i u regiji i svijetu.

Dokumentarni film Istinom do pobjede – perom i kamerom kroz Domovinski rat moći će se pogledati u subotu 5. kolovoza na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 20.10 sati, te na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.