Povezite se

Vijesti

Dokument koji otkriva laž ministra Kujundžića

Objavljeno

-

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Jutarnji list objavio je dokument iz kojega je vidljivo da je ministar zdravstva Milan Kujundžić smjenu predsjednika Upravnog vijeća bolnice Sestara milosrdnica pokrenuo tek 9. siječnja, iako je tvrdio da je odluku donio još prije Božića.

Na prijedlog ministra zdravstva Milana Kujundžića prije tjedan dana smijenjen je predsjednik Upravnog vijeća KBC Sestre milosrdnice, Slavko Orešković. Njegova smjena dogodila se dva dana nakon što je ministar stopirao sjednicu Vijeća na kojoj je trebala biti smijenjena Dijana Zadravec, zamjenica ravnatelja te bolnice.

Jutarnji list posjeduje dokument koji je poslan Vladi 9. siječnja, dakle na sam dan sjednice Vlade, što govori da ministar Kujundžić nije govorio istinu kada je tvrdio da je smjena prof. Oreškovića koincidencija, te da nema veze sa slučajem Zadravec, nego je riječ o izmjenama u upravnim vijećima po bolnicama koje su se pripremale gotovo četiri tjedna, navodi dnevnik.

Ministar je po svemu sudeći u zakonske izmjene, odnosno prilagođavanje Zakona o zdravstvenoj zaštiti, dodao Oreškovića, iako to nije bilo predviđeno. Kako doznajemo od izvora bliskog Vladi, prijedlog za smjenu Oreškovića jedini je došao na dan sjednice, dok su ostali bili pripremljeni ranije, piše Jutarnji list.

“Izmjene u upravnim vijećima bile su vezane uz Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je donesen lani, tako da je zaista u bolnice kojima je osnivač jedinica regionalne samouprave i Grad Zagreb trebalo imenovati članove koji su predstavnici Republike Hrvatske”, kaže izvor Jutarnjeg lista i dodaje kako je bilo poznato i da će se smijeniti predsjednika Upravnog vijeća KBC Rijeka Željka Krznarića, na čije je mjesto instaliran državni tajnik Željko Plazonić.

Sugovornik tvrdi kako je smjena Oreškovića dobro odigrana i zapravo “neprimjetno” ubačena u paket. “Nejasno je samo kako ministru nije jasno da je riječ o eksponiranoj vijesti koja neće proći ispod radara, te da će svi povezati dva i dva”, kaže izvor.

Smijenjeni predsjednik Vijeća Slavko Orešković kaže kako ne zna kada je donesena odluka o njegovoj smjeni te da predsjednika Upravnog vijeća bira i razrješuje Vlada RH.

“Ono što je činjenica jest da nikada nisam dobio prigovor na svoj rad, ni pismeno ni usmeno. S druge strane, o smjeni sam doznao iz medija i još, tjedan dana kasnije, nisam dobio ni usmenu niti pismenu obavijest o smjeni”, kaže Orešković, donosi Jutarnji list.

Vijesti

Požega- Raste broj novozaraženih u županiji, u obradi rekordan broj uzoraka

Published

on

Dodao

Još uvijek nisu poznati rezultati svih uzoraka na koronavirus koji su u petak uzeti od rekordnog broja građana Požeško-slavonske županije, njih više od 250,  potvrdio je u petak navečer na izvanrednoj konferenciji za novinare epidemiolog u županijskom Zavodu za javno zdravstvo Ante Vitalia.  

S današnjih više od 250,  broj uzetih uzoraka u toj županiji premašit će 2.000, rekao je Vitalia i dodao da se zbog velikog broja uzoraka rezultati današnjih testiranja očekuju kasnije večeras lii rano ujutro.

Lokalni portal 034 je pak iz svojih izvora kasnije večeras objavio da je prema rezultatima testiranja do 21 sat  broj novozareženih povećan za 13 u odnosu na jutro  te ih je večeras 58.  Testiranje se obavlja u  požeškoj bolnici.

Vitalia je na konferenciji za novinare rekao i da su 422 osobe u samoizolaciji, a riječ je o osobama koje bi bile u kontaktu s novootkrivenim osobama.

“Ono što je nama bitno s epidemiološke strane je da znamo sve kontakte zaraženih osoba te tako znamo da se 37 osoba zarazilo  od  jedne obitelji, odnosno dvije osobe koje su došle iz inozemstva”, rekao je Vitalia.  Riječ je o dvije osobe, povratnicima iz  Njemačke.

Dodao je da je jedna zaražena osoba povezana s noćnim klubovima u Zagrebu, a tri slučaja s jednom svadbom na području grada Zagreba.

Od 45 pozitivnih osoba, tri su zbrinute u bolnici, a ostale su kućnoj izolaciji, naveo je Vitalia. Rekao je i kako očekuje da će se sljedećih  dana povećati broj osoba zaraženih koronavirusom, a nakon toga bi  broj  trebao padati.

Potvrdio je i kako je veći broj djelatnika jednog trgovačkog centra iz Požege u samoizloaciji, a nekoliko osoba iz centra je pozitivno. S tim u svezi donesena je odluka o zatvaranju toga centra na 15 dana, rekao je.

 Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Vedran Neferović ocijenio je kako su građani Požeško-slavonske županije pokazali odgovornost jer su odgodili brojna privatna događanja koja su trebala biti održana.

“Za svaku pohvalu je i da će jedno crkveno događanje koje okuplja velik broj vjernika biti reducirano i to je pokazatelj odgovornosti”, rekao je Neferović.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je ustvrdio da stanje u županiji nije kritično, ali da je ozbiljno.

“Puno me je naših građana danas zvalo. Ne želimo praviti paniku nego smiriti stanovništvo. Čuo sam puno prijedloga, od onih za potpuno zatvaranje županije do mišljenja gospodarstvenika koji se tome protive. Zdravlje građana nam je primarno te ćemo suglasno večerašnjim rezultatima testova donijeti i neke odluke, tražiti i stav nacionalnog stožera”, najavio je Tomašević.

Zbog koronoavirusa do 14. srpnja je zatvoren Trgovački centar KTC u Požegi. Uprava te tvrtke o tome je obavijestila sve poslovne partnere. “Zbog pojave virusa i ostvarenih kontakata djelatnika sa zaraženim osobama  radi sigurnosti kupaca i djelatnika bit će do 14. srpnja zatvoren Robni centar Požega, stoji u obavijesti tvrtke. Mjera je poduzeta na osnovu preporuke epidemiološke službe Požeško-slavonske županije, a poduzimaju se sve potrebne mjere zaštite objekta, zaposlenika i potrošača u skladu sa stručnim mišljenjima, stoji u obavijesti.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Ryanairov zrakoplov prisilno sletio u Grčkoj

Published

on

Dodao

Ryanairov zrakoplov na letu iz Berlina za Atenu sa 164 putnika i članova posade prisilno je u petak sletio na aerodrom u Solunu, objavile su grčke vlasti.

Piloti su poslali signal za opasnost i zatražili dopuštenje za prisilno slijetanje dok su letjeli nad regijom Halkidiki, priopćilo je ministarstvo za civilnu zaštitu.

U ministarstvu kažu da je posada prijavila požar, no glasnogovornica Ryanaira rekla je da se radilo o “neidentificiranom mirisu u kokpitu i kabini” i da nije bilo vatre.

Aktivirani su protokoli za hitna stanja i zrakoplov je sigurno sletio na solunski aerodrom Makedonija gdje su se putnici i posada iskrcali.

Ryanair se ispričao putnicima koji su se u roku dva sata ukrcali u drugi zrakoplov za Atenu.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Fina: Ina lani s najvećim prihodom, a HEP s najvećom dobiti

Published

on

Dodao

Najveći prihod u 2019. godini među hrvatskim poduzetnicima, 21,6 milijardi kuna, ostvarila je Ina, a najveću dobit imao je HEP, 1,1 milijardu kuna, dok je Konzum plus imao najveći broj zaposlenika, njih 9.362, pokazuju preliminarni rezultati poslovanja poduzetnika koje je obradila Financijska agencija (Fina).

U Fininom Registru godišnjih financijskih izvještaja evidentirani su i obrađeni godišnji financijski izvještaji 131.701 poduzetnika, obveznika poreza na dobit, bez banaka, osiguravajućih društava i drugih financijskih institucija.

Obrada tih izvještaja za statističke i druge potrebe za 2019. godinu, koji su zaprimljeni u zakonom propisanom roku do 30. lipnja, nije završena, napominju u Fini. No, u svojoj kratkoj analizi prezentirali su preliminarne rezultate, koji pokazuju da su ti poduzetnici lani ostvarili konsolidirane ukupne prihode od gotovo 790 milijardi kuna što je 7,9 posto više nego u 2018. godini. 

Istodobno, ukupni rashodi iznosili su gotovo 752 milijarde kuna ili 8,1 posto više.

Dobit razdoblja u ukupnom iznosu od 48,5 milijardi kuna, ostvarilo je 88.006 poduzetnika ili njih 66,8 posto, dok je gubitak razdoblja od 18,6 milijardi kuna, iskazalo 43.695 poduzetnika. 

Konsolidirani financijski rezultat pokazuje da su ukupno lani ostvarili neto dobiti od 29,9 milijardi kuna, što je za 1,9 posto više u odnosu na 2018. godinu.

Ti poduzetnici imali su lani i 958.430 zaposlenih (prema satima rada), što je 44.080 zaposlenih ili 4,8 posto više u odnosu na 2018. godinu.  

Prosječna mjesečna neto obračunata plaća zaposlenih kod poduzetnika iznosila je 5.765 kuna, što je 3 posto više u odnosu na 2018. godinu.

Najveći prihod u 2019. godini, prema preliminarnim podacima iz do sada obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, ostvarila je Ina, u iznosu od 21,6 milijardi kuna, dok je HEP 
ostvario najveću dobit razdoblja, 1,1 milijarde kuna, a najviše zaposlenih imao je Konzum plus, 9.362.

Prihod od izvoza ostvario je 18.991 poduzetnik ili 14,4 posto od ukupnog broja, i to u visini od 124,6 milijardi kuna, što je u usporedbi s 2018. godinom rast izvoza od 6,2 posto. U istom razdoblju vrijednost uvoza je 121,5 milijardi kuna te trgovinski suficit iznosi 3,2 milijarde kuna. 

Lani su ukupno poduzetnici u novu dugotrajnu imovinu investirali 22,3 milijarde kuna ili 14 posto više nego godinu ranije, navodi se još u Fininoj kratkoj analizi.Ucitavanje vijesti

Najčitanije