Dok je Trump razmatrao mogućnosti, američki bombarderi nadlijetali Koreju

Dva američka strateška bombardera letjela su iznad Korejskog poluotoka u utorak navečer u američkom pokazivanju sile, a predsjednik Donald Trump se susreo s najvišim obrambenim dužnosnicima da bi razgovarali kako odgovoriti na bilo kakvu prijetnju iz Sjeverne Koreje.

Napetosti između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje snažno su porasle nakon niza pokusa s oružjem Pyongyanga i niza sve ratobornijih izjava između Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

Zadnjih tjedana Sjeverna Koreja je ispalila dva projektila preko Japana i izvela svoj šesti nuklearni pokus brzo napredujući prema svojem cilju razvijanja projektila s nuklearnom bojnom glavom koji bi mogao pogoditi američko kopno.

Dva B-1B bombardera američkih zračnih snaga pratila su dva lovca F-15K južnokorejske vojske nakon što su poletjeli iz svoje baze na Guamu, rekao je u  srijedu priopćenju glavni stožer vojske Južne Koreje.

Nakon što su ušli u zračni prostor Južne Koreje, dva su bombardera izvela vježbu s projektilima zrak-zemlja u vodama kod istočne obale Južne Koreje, potom preletjela do voda između Južne Koreje i Kine kako bi ponovili vježbu, reklo je priopćenje.

Američka je vojska u odvojenom priopćenju rekla kako su se vježbi pridružili i japanski lovci čineći prvu noćnu kombiniranu vježbu američkih bombardera i lovačkih zrakoplova iz Japana i Južne Koreje.

Trump je u utorak bio domaćin razgovora o mogućnostima za reakciju na bilo kakvu agresiju Sjeverne Koreje ili ako bi to trebalo spriječiti Pyongyang da ugrozi Sjedinjene Države ili njihove saveznike nuklearnim oružjem, rekla je Bijela kuća u priopćenju.

Trumpa su informirali ministar obrane James Mattis i načelnik združenog stožera američke vojske general Joseph Dunford na sastanku članova njegova tima za nacionalnu sigurnost, reklo je priopćenje.

Američki i južnokorejski ratni operativni planovi, među kojima i plan za likvidaciju čelništva Sjeverne Koreje, ukrali su sjevernokorejski hakeri prošle godine, rekao je u srijedu zastupnik iz južnokorejske vladajuće stranke.

Oko 235 gigabajta vojnih dokumenata uzeto je iz južnokorejskog obrambenog centra u rujnu prošle godine, rekao je zastupnik Demokratske stranke Rhee Cheol-hee u srijedu na radiju navodeći informacije neimenovanih južnokorejskih obrambenih dužnosnika.

Hina