Dok se građani kuhaju, turisti uživaju – kako ‘preživjeti’ vrućine?

Izvor: Dražen Prša/Nacionalno

U Hrvatsku je stigao toplinski val. Maksimalna dnevna temperatura u većini je gradova između 35 i 40 Celzijevih stupnjeva, a nastavljaju se i veoma tople noći. Ekipa HRT-a provjerila je kako se s vrućinom nose Zagrepčani i brojni turisti.

Temperatura u Zagrebu penje se iznad 30 Celzijevih stupnjeva već oko 10 ujutro, a u popodnevnim satima – sve je bliže granici od 40. Upozorenja su dobro poznata, no nije ih naodmet ponoviti – skloniti se sa sunca, piti dosta tekućine, najbolje vodu, te nositi laganu odjeću.

Kako ‘preživjeti’ vrućine?

U Zagreb iz godine u godinu dolazi sve više gostiju iz cijelog svijeta. Već tradicionalno, najbrojniji su oni iz Južne Koreje, a ekipa HRT-a uvjerila se da se s vrućinama dobro nose i Englezi i Švicarci. “Nosimo majice bez rukava i japanke i pijemo mnogo vode”, kažu. Drugi pak dodaju kako je u Engleskoj hladno i kišovito pa ovdje uživaju na suncu i vrućini.

Znate li što trebate jesti ljeti?

Sigurno je da poslije sunca dolazi kiša, no dok se temperatura ne spusti, treba se strpjeti. Ili kao gosti koji dolaze iz hladnijih krajeva – uživati.