Dok Sberbank traži sudsku zabranu, VTB bank bi mogao sudjelovati u kreditu za Agrokor

ZAGREB – Među bankama koje će Agrokoru odobriti novi kredit od ukupno 400 milijuna eura mogla bi biti i ruska VTB banka dok Sberbank nastoji sudskim putem onemogućiti taj kreditni aranžman.

Da će VTB banka možda sudjelovati u tom aranžmanu potvrdili su iz te banke za agenciju Reuters, a valja podsjetiti da je ta banka Agrokoru prije pokretanja izvanredne uprave dala oko 350 milijuna eura kredita. Istovremeno, druga ruska banka – Sberbank, s oko 1,1 milijardu eura ranijih kredita, nastoji sudskim putem onemogućiti taj kreditni aranžman, piše Novi list.

S obzirom na to da je u oba slučaja riječ o bankama koje su u državnom vlasništvu, očito je da se iz postupanja samo jedne od njih ne može iščitavati ruska državna politika bilo prema Agrokoru, bilo prema Hrvatskoj.

VTB nije otkrio koliko bi bio njihov doprinos u kreditu od 400 milijuna eura, ali su poručili na ne namjeravaju prodati svoja potraživanja prema Agrokoru što ih razlikuje od Sberbanke, čiji su čelni ljudi u nekoliko navrata izjavljivali da postoji mogućnost da prodaju svoja potraživanja u Agrokoru.

Novi kredit od 400 milijuna eura znači da će se onima koji ga odobre i za starih 400 milijuna eura priznati prvenstvo naplate. Isti je status, po modelu roll up, osiguran i za ranije odobrenih 80 milijuna eura. Tako će uz 480 milijuna eura kredita odobrenih nakon otvaranja postupka izvanredne uprave, status najstarije tražbine, koja ima prvenstvo naplate, dobiti i 480 milijuna eura starih kredita. Isto je i s 50 milijuna eura novog robnog kredita. To bi značilo da će ukupno 1,06 milijardi eura kredita imati prvenstvo naplate i to je razlog zbog kojeg je Sberbanka nastojala ishoditi sudsku zabranu tog financijskog aranžmana, tvrdeći da tako štiti vjerovnike i njihova potraživanja.

Novi kredit od 400 milijuna eura obvezale su se osigurati Zagrebačka banka i fond Knighthead Capital Management što znači da su bile spremne osigurati cijeli iznos ako im se nitko drugi i ne pridruži. No, kako doznajemo te dvije financijske institucije u tome neće ostati usamljene jer će im se pridružiti još nekoliko financijaša iz zemlje i inozemstva.

Kakvi će biti daljnji potezi Sberbanke tek treba vidjeti, no sudjelovanje VTB moglo bi, uvjeravaju Novi list sugovornici iz Vlade, poslati jasnu poruku da vjerovnici Agrokora, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze vjeruju da ta tvrtka može prevladati poteškoće.