Dojmljiv performans Prijatelja životinja povodom Svjetskog dana životinja s farma

Dojmljivim i potresnim performansom udruga Prijatelji životinja obilježila je u ponedjeljak na zagrebačkom glavnome trgu Svjetski dan životinja s farma. Dvadeset aktivista, ležeći na tlu s dojmljivim fotografijama na sebi, pokazalo je prolaznicima na koji način meso, mlijeko i jaja dolaze na naše stolove te zašto su klaonice i farme skrivene od pogleda ljudi.

Mjesto izvedbe ovoga performansa je blizina prolaza Harmica koji vodi do mesnice i tzv. mliječnog odjela. Interaktivni performans, u kojemu su bitnu ulogu igrali i prolaznici, na upečatljiv način potaknuo je na razmišljanje odakle dolazi hrana na našim tanjurima i uputio na činjenicu da svi mogu bez problema promijeniti svoje životne odluke i izostankom životinjskih proizvoda iz svojega jelovnika svakodnevno spašavati živote.

„Apsurdno je posezati za dijelovima tijela zaklanih životinja kada su police trgovina i restorani puni ukusnih biljnih jela i proizvoda čijim odabirom možemo spasiti životinje, okoliš i vlastito zdravlje”, izjavila je Vlatka Balaš iz udruge Prijatelji životinja pozivajući sve da se barem informiraju o stravičnoj situaciji u kojoj se životinje nalaze te velikim i brojnim prednostima veganske prehrane.

2. 10. obilježava se kao Dan životinja s farma još od 1983. godine, s ciljem skretanja pozornosti na strahovitu patnju i smrt milijarda životinja zatočenih na farmama i u klaonicama diljem svijeta. U organizaciji Farm Animal Rights Movementa (FARM), Svjetski dan životinja s farma obilježilo je više od 30 organizacija u svijetu. Svi su složni u jedinstvenoj namjeri: učiniti vidljivima patnju i potlačenost životinja koje ljudi institucionalno najmasovnije zlostavljaju i ubijaju.

Osim zdravstvenih i ekoloških razloga, vrlo čest razlog za prelazak na veganstvo je etički. Industrijske farme, sukladne ideji nacističkih koncentracijskih logora, debelim zidovima skrivaju osakaćene, modificirane, pretrpane životinje, lišene svježega zraka, sunca, prirodne okoline, kretanja i ostalih osnovnih životnih potreba stvarajući im patnju od rođenja do klaonice.

Malo tko će ostati ravnodušan na prizore koji su svakodnevni na farmama za uzgoj životinja zbog činjenice da su životinje jednako svjesna bića koja osjećaju bol baš kao i ljudi. Prijatelji životinja naglašavaju da nije problem samo u krajnje okrutnom tretiranju životinja, već i u stravičnom pokolju u kojemu u svijetu strada više od 60 milijarda živih bića svake godine.

Sve više cijeli mjesec listopad posvećuje se biljnoj prehrani zbog čega Prijatelji životinja pozivaju sve da pogledaju video „60 milijardi života” na www.youtube.com/afcroatia i priključe se Vege izazovu – besplatnom zanimljivom e-mail servisu koji se nalazi na www.veganopolis.net.