Dogradonačelnica Zagreba otvorila 52. Zlatnu piruetu, Katanović drugi nakon kratkog programa

Prvi dan natjecanja na 52. Zlatnoj pirueti Zagreba - otvaranje

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, službeno je otvorila 52. Zlatnu piruetu Zagreba koja je u Ledenoj dvorani Doma sportova na rasporedu do subote.

“U godini u kojoj proslavljamo ne samo 80 godina Hrvatskog klizačkog saveza nego i 145 godina organiziranog klizanja u Hrvatskoj, veliko je zadovoljstvo ponovno biti grad domaćin najdugovječnije klizačke priredbe u svijetu. Svim sudionicima i posjetiteljima želim ugodan boravak u najadventskijem gradu u Europi, a svima koji će se natjecati želim puno sportskog uspjeha, fair playa i dobre rezultate,” poručila je Pavičić Vukičević.

“Ove godine ugostili smo klizačice i klizače iz 38 zemalja svijeta, njih više od 220, a taj veliki broj sudionika potvrda je da se Zlatna pirueta velikim slovima upisala u kalendar svjetskih klizačkih natjecanja,” dodala je Morana Paliković Gruden, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza.

Natjecateljski dio u Ledenoj otvorili su juniori, a nakon kratkog programa u vodstvu je Amerikanac Lucas Altieri sa 65,10 bodova ispred hrvatskog reprezentativca Charlesa Henryja Katanovića (50,26).

U konkurenciji juniorskih sportskih parova kratki program najbolje su odradili Amerikanci, Anastasiia Smirnova i Danylo Siianytsia (52,17).

U četvrtak, Pirueti starta od 7 ujutro finalom juniora, nakon čega slijede juniorski sportski (8.15) i plesni parovi (9.00), a onda će led preuzeti seniori i to redom – seniorke od 11.30, sportski parovi u 15.45 (hrvatski par Lana Petranović i Antonio Souza Kordejru nastupa u 16.56), a seniori od 19.00.

Klizački spektakl u Ledenoj besplatan je sva četiri dana natjecanja, dok veliki show revije pobjednika, u subotu, 7. prosinca s početkom u 20 sati stoji 30 kuna (djeca do 10 godina imaju besplatan ulaz). 

Rezultati (kratki program)
Muški (juniori)
 1. Lucas Altieri (SAD)      65,10
 2. Charles Henry Katanović (HRV) 50,26
 3. Arlet Levandi (Est)      49,95...

Sportski parovi (juniori)
 1. Anastasiia Smirnova, Danylo Siianytsia (SAD) 52,17
 2. Winter Deardorff, Mikhail Johnson (SAD)   51,96
 3. Alina Butaeva, Luka Berulava (Gru)      51,31...