Dogradonačelnica Kaleb otvorila tradicionalni 13.turnir u brzopoteznom šahu “Oluja 2017”

Izvor: Marin Fran

Danas je zamjenica gradonačelnika Grada Petrinje Viktorija Kaleb otvorila tradicionalni 13. Turnir u brzopoteznom šahu ” Oluja 2017″.

Tom je prigodom pozdravila nazočne u svoje osobno ime i u ime gradonačelnika Grada Petrinje Darinka Dumbovića.

Pozdrave je uputila Iliji Josipoviću,  predsjedniku Šahovskog Saveza SMŽ vlč.Josipu Samarždiji, Milanu Brigljevću, predsjednik Šahovskog saveza SMZ, te direktorima šahovskog kluba Petrinja i same natjecatelje.

“Drago mi je da mogu otvoriti tradicionalni 13.turnir u brzopoteznom šahu ” Oluja 2017″…

Pročitala sam na stranicama S.K. “Petrinja” da djelujete od 2001 god. i da među inim ciljevima imate: razvijanje domoljublja, sportskog duha i usvajanje etičkih vrijednosti kroz bavljenje sportom… Pa što tomu nadodati…

Dodala je da želi reći nekoliko misli šahovskih umjetnika…

“Naš Garry Kasparov ( kažem naš, jer je toliko voli RH da ima naše državljanstvo) i rekao je  da je šahovska kompozicija najljepši i najmisteriozniji aspekt sahovske umjetnosti….

Spomenula je i misao “Velikikog Siegberta Tarraschea:

” Uvijek sam pomalo sažaljevao čovjeka koji ne zna igrati šah, kao što bih sažaljevao čovjeka kojem je ljubav ostala nepoznata…

Šah, kao ljubav, kao muzika, ima moć ljude učiniti sretnima….

Prema legendi iz 19.st., hrv kralj Držislav, zarobljen od Mlečana, igrao je šahovski meč u kojem mu je protivnik bio dužd Petar 2.Orseolo.

Dobio je Držislav sve tri partije, time i slobodu i vlast nad dalmatinskim gradovima. Nakon toga je stavio šahovsku ploču u svoj grb…i tako je nastala šahovnica!

Na kraju je svečano proglasila 13.turnir u brzopotezno, šahu “Oluja 2017” otvorenim.

Sretno, kazala je dogradonačelnica Grada Petrinje Viktorija Kaleb.

Foto: Marin Fran