Dogovorene mjere za povećanje minimalca: “Bit će zadovoljni i radnici i poslodavci”

Foto: Hina

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjeluje na Izboru gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine te proglašenju najboljih malih i srednjih poduzetnica.

Najbolji mali i srednji poduzetnici bit će proglašeni u pet kategorija: Uzlet izvoza, Uzlet prihoda, Uzlet dobiti, Uzlet zaposlenosti i Uzlet investicija.

Nominirani gospodarstvenici su Željko Kukurin, Robert i Silvio Kutić, Željko Pavlin, Marko Pipunić i Mate Rimac, a gospodarski događaji – donošenje i provedba Lex Agrokora, pad udjela javnog duga u BDP-u, početak realizacije LNG terminala, odobrenje EU sredstava za Pelješki most i rezultati turističke sezone.

“Ovo je jedna od najizazovnijih godina nakon proglašenja neovisnosti, s najviše nepredvidljivih događaja. Poduzetnici su bili na vrhu naših prioriteta. Proveli smo poreznu reformu zbog koje je osigurana porezna sigurnost. Smanjena je opća stopa poreza na dobit i stopa poreza na dohodak“, kazao je premijer Plenković.

Poručio je kako 500.000 građana više na plaća porez na dohodak.

„Povećana je kupovna moć građana, veća je potražnja za robama i uslugama. Procjene su da će gospodarski rast biti veći od 3 posto“, kazao je premijer.

Poručio je kako je Vlada donošenjem lex Agrokora spriječila negativne posljedice za gospodarstvo.

“Sačuvali smo radna mjesta, spasili turističku sezonu i našli pravni okvir koji je omogućio dovoljno vremena za prilagodbu”, kazao je premijer i dodao da će proces restrukturiranja rezultirati nagodbom.

Najavio je kako se očekuje i rast izvoza te podsjetio kako je deficit proračuna još niži od planiranog.

Plenković je kazao kako je dogovoren paket mjera za povećanje minimalne plaće.

“Njime će biti zadovoljni i radnici i poslodavci”, kazao je premijer.

Uz dodjelu nagrada održat će se i rasprava o perspektivama razvoja hrvatskog gospodarstva.

Uz premijera Plenkovića na skupu sudjeluju Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zdravko Marić, ministar financija, Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture te ministar turizma Gari Cappelli. (Hina)