Dogovor predsjednice i premijera: Stiže val novih ambasadora

Filip Vučak, donedavni veleposlanik pri Svetoj Stolici u Vatikanu, od 1. rujna diplomatsku karijeru nastavit će u Francuskoj.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović Odluku o postavljanju izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske donijela je u dogovoru s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem 26. srpnja, a premijer je supotpisao odluku pet dana ranije.

Vučak je ujedno imenovan i stalnim predstavnikom Republike Hrvatske pri Organizaciji Ujedinjenih naroda za prosvjetu, znanost i kulturu (UNESCO) sa sjedištem u Parizu.

Prije njega, dužnost veleposlanika u Parizu obavljao je Ivo Goldstein, a predsjednica, kako je poznato, nije bila zadovoljna njegovim radom, kao i s nekolicinom drugih diplomata za koje je smatrala da su dovedeni po političkom ključu za vrijeme bivše SDP-ove Vlade. Kolinda Grabar-Kitarović još je za vrijeme Oreškovićeve Vlade tražila promjene u diplomaciji, a to se nastavilo i s Vladom Andreja Plenkovića.

Jedno dulje vrijeme nisu se mogli dogovoriti oko imena, pa je predsjednica kritizirala i Plenkovićevu Vladu, no sada su se uspjeli dogovoriti, i nakon prvog vala imenovanja, sada ide i drugi.

Sada u Pariz dolazi karijerni diplomat Vučak koji je dugo u diplomaciji, još od vremena bivšeg Tuđmanova ministra vanjskih poslova Mate Granića.

Isti dan predsjednica je donijela i odluku da s 1. rujnom novi veleposlanik u Beogradu postane Gordan Bakota. I njega je tadašnji ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković postavio za veleposlanika u Austriji, a na mjesto veleposlanika u Srbiji dolazi iz Ministarstva vanjskih poslova, gdje je bio pomoćnik ministra Stiera, a potom i ministrice Marije Pejčinović Burić.

U novoj turi diplomata, koju su dogovorili premijer i predsjednica, je i Petar Ljubičić, koji je 26. srpnja postao novi veleposlanik u Indiji, gdje je bio i otpravnik poslova, a u studenom 2011. tadašnji predsjednik Ivo Josipović dao mu je vjerodajnice za veleposlanika u Libiji.

Još jedan iskusni diplomat imenovan je u veleposlanstvu u Slovačkoj. Riječ je o Aleksandru Heini koji je karijeru u MVEP-u započeo još 1991. Bio je šef kabineta Miomiru Žužulu od 2003. do 2005., a nakon toga postaje veleposlanik u Danskoj i Islandu, 2009. postaje ravnatelj Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku, a 2012. ambasador u Švicarskoj.

Bivši načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, Drago Lovrić, kažu izvori s Pantovčaka, trebao bi postati novi veleposlanik u Kataru. I Buljević i Lovrić su predsjedničin izbor. Naši izvori kažu da oko imenovanja ovih novih diplomata nije bilo nesuglasica između premijera i predsjednice. Vučak je, primjerice, dogovoren na jednom sastanku, piše Jutarnji list.