Dodjeljena najviša vatrogasna priznanja na svečanoj sjednici HVZ-a u Otočcu

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Danas je u Otočcu održana svečana sjednica Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice u čast 150. godina postojanja i kontinuiranog rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Otočac, trećeg najstarijeg DVD-a u RH, te obilježba Dana vatrogastva i dana svetog Florijana – zaštitnika hrvatskih vatrogasaca.

U Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac svečanoj sjednici Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, ministar policije Davor Božinović, predsjednik HVZ Ante Sanader, predstavnici Državne uprave za spašavanje Ličko Senjske županije, predstavnici županijskeke i gradske vlasti te brojni gosti, i vatrogasci iz cijele Hrvatske.

Izvor: Nacionalno

Na svečanoj skupštini o radu HVZ govorio je načelnik HVZ Željko Popović koji je istaknuo da je za sigurnost građana spremno 65 profesionalnih postrojbi i preko 1800 dobrovoljnih vatrogasnih društava a to je oko 150 tisuća članova, od kojih je 60 tisuća operativno, oni koji mogu i koji su osposobljeni, tjelesno i duševno sposobni, odnosno profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, s tim da je u tih 60 tisuća, 2500 tisuće profesionalnih.

Prema Popovićevom izvješću, prošle je godine bilo 21.000 izvanrednih događaja s 39.500 vatrogasnih intervencija, od čega je tijekom požarne sezone od 1. lipnja do 31. listopada bilo 1574 požara s 59.777 hektara opožarene površine.

U sustavu je oko 680 milijuna kuna, od čega je 320 milijuna decentraliziranih sredstava, ostalo pune jedinice regionalne i lokalne samouprave, te u sustavu, prema Popovićevim riječima, nedostaje godišnje oko 145 milijuna kuna da bi sve sredine mogle razviti učinkovit sustav vatrogastva, posebno općine i gradovi s malim proračunima.

Skupštinu je otvorio predsjednik HVZ-a Ante Sanader, nakon čega su uručena priznanja za Najpothvat u vatrogastvu za 2017. godinu te najviša vatrogasna priznanja za životno djelo u vatrogastvu, povelje i plakete s likom Gjure Stjepana Deželića i Mirka Kolarića.

Premijer Plenković je istaknuo da je zbog teške prošlogodišnje požarne sezone unaprijeđen sustav svih dijelova zaštite od požara i ukupnog sustava sigurnosti, kako bi se požarna sezona i sve ostale ugroze za domaće stanovništvo i turiste dočekalo što kordiniranije i spremnije.

Ulaganjem dva milijuna kuna u Operativno vatrogasno zapovjedništvo Divulje opremljeno je situacijsko središte za bolju komunikaciju i odlučivanje i bolje funkcioniranje svih sastavnica nacionalne sigurnosti, od vatrogastva, DUZS-a, Civilne zaštite, gospodarskih subjekata, privatnog i javnog sektora te organizacija civilnog društva i udruga, Hrvatske poljoprivredno- šumarske savjetodavne službe, Crvenog križa, HAKOM-a te Odašiljača i veza, rekao je premijer Plenković.

Kako je dodao iz EU fondova u sustav će se uložiti 30 milijuna eura za nabavu 80 novih vatrogasnih vozila i za sustave veza- telekomunikacijske i radijske, nabavu čamaca, šatora, crpki i druge opreme. Od naknade za korištenje šuma u vatrogastvo će se usmjeriti 40 milijuna kuna, radi ujednačavanja opremljenosti dobrovoljnog vatrogastva, posebno tamo gdje nema profesionalnih postrojbi.

Dan vatrogastva, Dan sv. Florijana (4. svibnja) svima je čestitao i potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji je za dobrovoljne i profesionalne vatrogasce rekao kako se „lani na terenu uvjerio da je riječ o herojima Hrvatske u miru“. Zahvalio je na zaštiti građana, prirode, imovine od vatrene stihije, poplava, obilnog snijega i drugih nedaća pri čemu je spomenuo i pripadnike Hrvatske kopnene vojske, pilote, policajce, Gorsku službu spašavanja, civilne udruge te mještane.

Istaknuo je važnost Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, te rekao kako je pred nama da se normativno uredi sustav koordiniranog djelovanja svih u izvanrednim situacijama, pa i namjenski organiziranih snaga OS RH, rekao je Krstičević te je naglasio da „bez zajedništva nitko, ni vatrogasci, ni policija, ni vojska, ni DUZS, ni sustav Civilne zaštite s HGSS-om i Crvenim križem ne mogu obraniti narod od svih ugroza“.

I Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavili su novi način koordinacije i kriznog odlučivanja iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, iz kojeg će se moći samostalno donositi odluke i pravovremeno reagirati na terenu.

Za konačno funkcioniranje tog sustava i jasnu podjelu obveza i zapovjedne linije operativnih snaga trebat će usvojiti više zakona, pa i zakon o vatrogastvu, kao i oštrije prekršajne mjere za nepridržavanje preuzetih obveza, posebno u preventivnom radu, rekao je Božinović. Najavio je i regulaciju nagrađivanja profesionalnog vatrogastva i stimulacije dobrovoljnih, te obećao da ništa od toga neće biti rađeno bez predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić je između ostalog najavio više preventivnog rada i dizanje svjesnosti o opasnostima, te ujednačavanja sustava CZ prema onima koji dobro rade, te je vatrogastvo nazvao “udarnom snagom tog sustava, uz HGSS, Crveni križ i Hrvatski zavod za hitnu medicinu”.

Najpothvat u vatrogastvu 2017. godine Zlatna povelja i plaketa DVD Stupnik, Srebrna plaketa i povelja Mario Debelić JVP Mljet, Brončana povelja i plaketa Marin Rados JVP Zadar.

Dobitnici Povelje i plakete s likom Gjure S. Deželića: Željko Odak (VZŽ Krapinsko zagorske), Ivica Matasić (VZŽ Ličko senjska), Josip Petir (VZŽ Sisačko Moslavačka), Branko Arbnas (VZŽ Zagrebačke), Mladen Hemar (VZŽ Varaždinske).

Dobitnici Povelje i plakete s likom Mirka Kolarića: Veseljko Šegan (VZŽ Karlovačka), Ivan Pečarić (VZŽ Koprivničko križevačke), Zvonimir Ljubljanović (VZŽ Osječko baranjska), Stjepan Venus (VZŽ Virovitičko podravske).

Svečanost je ujedno bila i prilika za dodjelu nagrada pobjednicima za najbolji likovni i literarni rad iz područja vatrogastva te za najbolje fotografije. Svibanj je, već tradicionalno, mjesec zaštite od požara u kojem vatrogasci brojnim manifestacijama i akcijama naglašavaju važnost prevencije i odgovornog ponašanja.

Upriličena je dodjela povelja i plaketa za Najpothvat u vatrogastvu u 2017. godini, dodjela povelja i plaketa s likom Gjure S. Deželića i Mirka Kolarića, te dodjela nagrada za najbolji likovni, literarni i foto uradak, kao i za najbolje internetske stranice vatrogasnih subjekata.