Povezite se

BIH

Dodik planira nastaviti slati migrante u Federaciju, Komšić bi ih ostavio u RS

Objavljeno

-

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je u četvrtak kako će policija Republike Srpske nastaviti s praksom prebacivanja ilegalnih migranata na teritorij Federacije BiH a njegov hrvatski kolega u državnom vrhu Željko Komšić odmah mu je odgovorio porukom kako bi ti migranti zapravo trebali ostati u RS-u kamo i dolaze iz Srbije.

Komentirajući odluku vlasti Unsko-sanske županije da zabrane dolazak novih migranata u taj dio BiH, Dodik je kazao kako vlasti RS to neće poštovati.

“Mi ih (migrante) prevezemo tamo gdje žele. Neki idu u Sarajevo, neki za Tuzlu, učinimo im uslugu. Ponudimo im prijevoz da se ne zadržavaju u Republici Srpskoj”, kazao je Dodik u intervjuu za televiziju N1. Policija RS ilegalne migrante koje pronađe privodi i autobusima prevozi do međuentitetske crte razdvajanja. Vlasti u Banjoj Luci odbile su svaku mogućnost da se na teritoriju RS uspostave prihvatni centri i svu težinu migrantske krize prebacuju na Federaciju BiH.

Dodik je najavio kako će tako biti i dalje odnosno kako će policija RS migrante i dalje voditi do granice Unsko-sanske županije i uputiti ih da nastave ka Bihaću.

Bihać i Velika Kladuša preplavljeni su migrantima a lokalna policija procjenjuje da ih tamo sada ima najmanje deset tisuća i svi oni čekaju priliku za odlazak u Hrvatsku.

Reagirajući na Dodikovu izjavu Komšić je podsjetio kako je navala migranata na BiH rezultat Dodikova odbijanja da se hermetički zatvori granica sa Srbijom, primjerice angažiranjem resursa koje imaju Oružane snage BiH.

Predsjedništvo BiH odluku o angažiranju vojske na zaštiti istočnih granica preko koje stižu migranti trebalo je donijeti prošle godine no Dodik je to spriječio svojim vetom.

Bilo je planirano da vojska zapriječi ilegalne prijelaze i pomogne u tehničkom osiguranju granice jer Granična policija to ne može sama učiniti. Njoj trenutačno nedostaje najmanje 500 pripadnika pa sada jedan granični policajac kontrolira po 30 kilometara granične crte. Porozna granica sa Srbijom ilegalnim migrantima ne predstavlja nikakvu ozbiljniju zapreku za ulazak u BiH.

“Dodik je time faktički migrante pozvao u entitet RS. Sve dok je to tako i dok Dodik odbija da angažiramo oružane snage kako bi spriječili nelegalne ulaske migranata u BiH i u oba njena entiteta, migranti koji se sada nalaze u entitetu RS tu trebaju i ostati”, poručio je Komšić.

BIH

BiH: obilježena 27. godišnjica zločina nad 41 Hrvatom, samo jedna presuda

Published

on

Ilustracija

U mjestu Uzdolu u sjevernome dijelu Hercegovine u ponedjeljak je obilježena 27. godišnjica zločina nad 41 Hrvatom koje su pobili pripadnici bošnjačke Armije, za što je do sada nepravomoćno osuđen tek zapovjednik jedne postrojbe.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca kod spomenika na lokaciji Ceru u općini Prozor-Rama te se nastavilo mimohodom do Memorijalnog centra kod crkve Sv. Ivana Krstitelja, gdje je odana počast za 29-ero pobijenih hrvatskih civila i 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane.

Vijence su položili predstavnici rodbine ubijenih na Uzdolu, izaslanstvo općine Prozor-Rama, Korodinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Oružanih snaga BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH. Misu je predvodio fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije.

Ratni zločin na Uzdolu počinili su pripadnici Samostalnog prozorskog bataljona Armije BiH pod zapovjedništvom Envera Buze u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993.
On je u prvostupanjskom postupku pred Sudom BiH osuđen na 12 godina zatvora po zapovjednoj odgovornosti. Žitelji Uzdola nisu zadovoljni ni ovom presudom. Smatraju kako stvarni nalogodavci ovoga zločina i počinitelji nikada neće biti kažnjeni.

Najmlađe žrtve ovoga zločina bili su desetogodišnji Stjepan Zelić i njegova trinaestogodišnja sestra Marija Zelić, koji su ubijeni s majkom Ružom na kućnom pragu. U tome pokolju ubijena je i djevojčica Jadranka Zelenika (12). Najstarija žrtva imala je 87 godina.
Masakr u Uzdolu nije izoliran slučaj i izveden je u okviru operacije Neretva 03 Armije BiH. Samo nekoliko dana ranije, u Grabovici kod Mostara, bošnjačke postrojbe pobile su 32 civila hrvatske nacionalnosti.

Nekadašnji načelnik Glavnog stožera Armije BiH geeneral Sefer Halilović u Haagu je oslobođen optužbi za oba zločina.

Ucitavanje vijesti

BIH

BiH: Bivši časnik vojske bosanskih Srba uhićen zbog ratnih zločina

Published

on

Kako javljaju mediji BiH, bivši časnik vojske bosanskih Srba Ratko Đurković uhićen je u utorak pod sumnjom da je počinio ratne zločine.

Đurkovića (76) su u u obiteljskoj kući u mjestu Ugljevik u sjeverostočnoj Bosni uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i odveli ga na ispitivanje.

Đurković je pod istragom zbog sumnje da je po zapovjednoj odgovornosti povezan s  ratnim zločinima počinjenim nad Bošnjacima u Teočaku.

U tom su mjestu 1992. godine pripadnici vojske i policije bosanskih Srba u kampanji entičkog čišćenja prognali stotine Bošnjaka a više od 60 ih je ubijeno.

Uhićeni Đurković je tijekom rata bio zapovjednikom bataljuna u vojsci bosanskih Srba i imao je čin bojnika.

 

Ucitavanje vijesti

BIH

Ministar sigurnosti: BiH ima i ‘koristi’ od migranata, deportacija je zanimjiva i seksi

Published

on

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić ocijenio je u subotu kako BiH ima financijske koristi od migrantske krize, a ideju o deportaciji migranata nazvao je “zanimljivom i seksi”, što je oštro osudilo nekoliko političarki u zemlji.

“Imate reduciran turizam ili neke poslove na jednoj strani, ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisutstva migranata koji kupuju i troše“, rekao je državni ministar sigurnosti u intervju za Face televiziju.

Dodao je kako nije jednostavno deportirati migrante odgovarajući na komentare političara iz te zemlje.

“Čuo sam mnoge zanimljive i seksi ideje o tome da migrante treba vratiti u zemlje porijekla. Međutim, kako biste to učinili treba vam puno pretpostavki”, izjavio je Cikotić.

Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina kontrolira migrantsku krizu iako ima razmjerno veliki broj migranata s obzirom na teritorij, stanovništvo i gospodarstvo.

Ministrov istup katastrofalnim je ocijenila ministrica turizma i okoliša Federacije BiH Edita Đapo kazavši kako njegova Stranka demokratske akcije (SDA) želi zadržavanje migranata u zemlji.

„Uvaženi ministre, vi možete uživati u ‘seksi idejama’, ali vas pozivam da u interesu građana BiH i gospodarstvenika koji pokušavaju preživjeti u ovim teškim vremenima zatvorite granice za migrante, a otvorite za turiste i dijasporu“, istaknula je Đapo na svom Facebook profilu.

Zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) u parlamentu Federacije BiH Sanela Prašović-Gadžo ocijenila je sramotnim istup ministra sigurnosti BiH navodeći kako su brojne žene seksualno zlostavljali migranti.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije