Dodik očekuje da Srbija automatski odobri državljanstvo građanima RS-a

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik glasovao je u nedjelju u Banjoj Luci na srbijanskim izborima izražavajući očekivanje da će Srbija omogućiti stjecanje državljanstva svim građanima iz Republike Srpske, te se zauzeo za nastavak jačanja međusobnih veza.

Srbijanski izbori održavaju se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima te zemlje u Sarajevu i Banjoj Luci, gdje je među prvima glasovao Dodik.ž

On je istaknuo da je veliko zanimanje u Republici Srpskoj za izbore u Srbiji rezultat očekivanja i zahtjeva “da će Srbija prihvatiti i automatski dati državljanstvo svim građanima Republike Srpske imajući u vidu značajno zanimanje ljudi upravo za takav status”.

Po njegovim riječima Srbija i sada omogućava stjecanje dvojnog državljanstrva, no tu je proceduru ocijenio presporom i dugotrajnom.

Ocijenio je kako je Srbija značajan “čimbenik stabilnosti u regiji i najvažnija zemlja Balkanskog poluotoka”.

Pravo glasa na srbijanskim izborima koji se održavaju u BiH imaju oni građani koji posjeduju i državljanstvo Republike Srbije. Biračka mjesta otvorena su u 7 sati, a bit će zatvorena u 20 sati.