Dodik najavio novi ustav RS-a koji će omogućiti secesiju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će taj entitet sljedeće godine započeti izradu novoga ustava koji ‘neće biti separatistički’, ali će omogućiti i otvaranje pitanja secesije, čime je ponovno potaknuo rasprave o ambicijama o otcjepljenju toga entiteta od BiH.

Kako su u nedjelju prenijeli mediji u BiH Dodik je sudjelujući na znanstvenom skupu na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci izjavio da ‘novi ustav Republike Srpske neće biti secesionistički, ali će omogućiti da se može baviti pitanjem secesije’.

Na prijedlogu novoga ustava ovoga entiteta počet će se raditi sljedeće godine jer sadašnji, nastao 1992., “ne odgovara potrebama naroda koji živi na tom području”. Osporio je nadležnosti državnih institucija BiH.
“BiH nema svoj teritorij, jer teritorij pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH. BiH ima samo granice što govori o tome da se taj okvir treba poštovati u svakom segmentu djelovanja i rada u okviru BiH”, kaže Dodik.

Čelnik Republike Srpske napao je posredovanje visokih međunarodnih dužnosnika koji su, prema njegovim riječima, neustavno oduzeli značajan dio nadležnosti entiteta i prenijeli ih na razinu države.
“Osnovni problem u funkcioniranju današnje BiH ogleda se u neovlaštenom prepravljanju i proširivanju Daytonskog mirovnog sporazuma”, smatra Dodik.
(Hina)