Dodijeljeni Zlatni globusi, evo dobitnika

Snažni govori i poruke jedinstva dominirali su u nedjelju 75. dodjelom Zlatnih globusa, prvom dodjelom nagrada u Hollywoodu nakon niza seksualnih skandala koji su pogodili filmsku industriju, a filmske zvijezde su u znak potpore žrtvama nosile crninu.

Najveći dobitnici Zlatnih globusa, američkih filmskih i televizijskih nagrada za 2017. koje dodjeljuje Udruga stranih novinara na radu u Hollywoodu, bili su film “Tri plakata izvan grada” te serija “Male velike laži”.

Važan trenutak večeri bio je kad je producentica, voditeljica i glumica Oprah Winfrey dobila nagradu Cecil B. DeMille za životno djelo.

“Reći našu istinu najmoćnije je oruđe koje imamo. Posebno sam ponosna i inspirirana svim ženama koje su osjetile da su dovoljno jake da dignu glas i podijele svoje osobne priče”, izjavila je dobitnica Winfrey.

“Jako dugo se žene nije slušalo ili im se nije vjerovalo ako su se usudile reći istinu naspram moći tih muškaraca. Ali gotovo je s njima!”, dodala je ona primivši ovacije i izazvavši suze glumica u plesnoj dvorani Beverly Hiltona.

Producenta Harveyja Weinsteina koji je vladao Hollywoodom desetljećima optužilo je više od 100 žena za zlostavljanje, seksualno napastovanje ili silovanje a njegov je pad izazvao šokantni val u čitavom svijetu i svim sektorima filmske profesije.

Naknadno je niz filmskih uglednika poput Kevina Spaceyja i Dustina Hoffmana optuženo za seksualno zlostavljanje.

“Tri plakata izvan grada”, film o majci koja traži pravdu uz pomoć tri oglasne ploče i osuđuje inerciju policijske istrage nakon ubojstva kćeri, nagrađen je za najbolji dramski film a osvojio je ukupno četiri Zlatna globusa.

Glavna glumica u filmu Frances McDormand, scenarij redatelja i scenarista Martina McDonagha i glumac u sporednoj ulozi Sam Rockwell također su nagrađeni.

“Lady Bird” redateljice Grete Gerwig osvojila je Zlatni globus u kategoriji najbolje komedije ili mjuzikla a glavna glumica Saoirse Ronan nagradu za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu.

Među televizijskim ostvarenjima, mini-serija “Male velike laži” trijumfirala je s Globusima za najbolju mini-seriju i nagradama za glavnu glumicu Nicole Kidman u ulozi pretučene žene, Alexandera Skarsgarda u ulozi njezina nasilnog supruga te Laure Dern za ulogu majke djevojčice zlostavljane u školi.

Dramska serija “Sluškinjina priča” koja oslikava apokaliptički svijet u kojem je SAD u rukama fundamentalističke sekte koja plodne žene drži u ropstvu, osvojila je nagradu za najbolju seriju a glumica Elisabeth Moss za najbolju glumicu.

Gotovo svi sudionici večeri bili su odjeveni u crno odazivajući se pozivu glumica i organizacije Time’s Up koju su utemeljila velika ženska imena Hollywooda poput Natalie Portman i Jessice Chastain za financiranje obrane žrtava seksualnog zlostavljanja na poslu.

Filmska drama o terorizmu “Iz ništavila” njemačkog redatelja turskog podrijetla Fatiha Akina dobila je nagradu za najbolji film na stranom jeziku.

Slijede dobitnici nagrada u ključnim kategorijama:

NAJBOLJI DRAMSKI FILM

“Tri plakata izvan grada”

NAJBOLJA KOMEDIJA ILI MJUZIKL

“Lady Bird”

NAJBOLJI DRAMSKI GLUMAC

Gary Oldman – “Darkest Hour”

NAJBOLJA DRAMSKA GLUMICA

Frances McDormand – “Tri plakata izvan grada”

NAJBOLJI GLUMAC U KOMEDIJI ILI MJUZIKLU

James Franco – “The Disaster Artist”

NAJBOLJA GLUMICA U KOMEDIJI ILI MJUZIKLU

Saoirse Ronan – “Lady Bird”

NAJBOLJI REDATELJ

Guillermo del Toro – “Oblik vode”

NAJBOLJI SCENARIJ

Martin McDonagh – “Tri plakata izvan grada”

NAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC

Sam Rockwell – “Tri plakata izvan grada”

NAJBOLJA SPOREDNA GLUMICA

Allison Janney – “Ja, Tonya”

NAJBOLJI ANIMIRANI FILM

“Coco i velika tajna”

NAJBOLJI STRANI FILM

“Iz ništavila” – Njemačka/Francuska

NAJBOLJA ORIGINALNA PJESMA

“This Is Me” – “Najveći showman”

NAJBOLJA DRAMSKA SERIJA

“Sluškinjina priča”

NAJBOLJA TELEVIZIJSKA KOMEDIJA ILI MJUZIKL

“The Marvelous Mrs. Maisel”

NAJBOLJI GLUMAC U TV DRAMI

Sterling K. Brown – “This Is Us”

NAJBOLJA GLUMICA U TV DRAMI

Elisabeth Moss – “Sluškinjina priča”

NAJBOLJI GLUMAC U TV KOMEDIJI ILI MJUZIKLU

Aziz Ansari – “Master of None”

NAJBOLJA GLUMICA U TV KOMEDIJI ILI MJUZIKLU

Rachel Brosnahan – “The Marvelous Mrs. Maisel”

NAJBOLJA MINI-SERIJA

“Male velike laži”
(Hina)