Dodijeljene Zlatne kune, najcjenjenije gospodarske nagrade RH

Fb

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu bila je središte hrvatske poslovne elite. Najboljim domaćim tvrtkama Hrvatska gospodarska komora dodijelila je Zlatne kune, najcjenjenije takve nagrade u Hrvatskoj. Uz menadžere vodećih tvrtki na svečanosti se okupio cijeli državni vrh.

Zlatnu kunu dobilo je veliko trgovačko društvo Maistra, vodeća turistička kompanija iz Rovinja koja ostvaruje 6% noćenja u Hrvatskoj sa uloženih 3 milijarde kuna investicija.

U kategoriji za srednju tvrtku kipić je odnijela tvrtka 5 minuta (Zagreb), a za malu Bruketa i Žinić i Grey iz Zagreba.

Posebno prestižno priznanje za promicanje gospodarstva koje se daje poduzetničkom pothvatu koji je pomogao popularizaciji poduzetništva otišlo je u ruke Mate Rimca (Rimac Automobili iz Svete Nedjelje).

Dobitnici su i: u kategoriji inovacija tvrtka Altpro (Zagreb); među društvima za osiguranje Wiener osiguranje Vienna Insurance Group iz Zagreba; za životno djelo ugledni poduzetnik Stjepan Šafran, među bankama Privredna banka Zagreb.

U novoj kategoriji Post startup Zlatna kuna pripala je tvrtki Axilis iz Zagreba.

Obrazovanje mora biti naš instrument za stvaranje efikasnijega sustava, koji neće poljuljati svako nevrijeme. Komora je ponudila model dualnog strukovnog obrazovanja, koji može promijeniti dostupni kadar. Stoga možemo reći da je ispit naše društvene i političke zrelosti tek pred nama, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Vlada će u svojim aktivnostima nastaviti sa svim mjerama koje će pomoći hrvatskim gospodarstvenicima da u stabilnom i pouzdanom pravnom okviru te predvidivom fiskalnom okviru grade svoje poslovanje, poručio je premijer Andrej Plenković, najavivši kako će se u idućem razdoblju nastaviti provoditi nacionalni program reformi kojeg smatra najboljom garancijom demografskog oporavka zemlje.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je dobitnicima i HGK na svemu što čine za gospodarstvo. Prisjetio se posjeta sveučilištu u Kanadi koje povezuje teoriju i praksu i naglasio kako je to model kojeg trebamo usvojiti.

Oni studente uče da budu inovativni, globalno povezani, a to je sve ono što krasi i naše dobitnike. Nemojmo tražiti od drugih da rješava naše probleme, dajmo svi od sebe sto posto najboljeg što znamo i bit će bolje i nama i društvu i državi, poručio je Jandroković.

Osobno držim da je izvoz temeljna sastavnica na kojoj se treba temeljiti razvoj hrvatskog gospodarstva i koja će kreirati proizvode dodane vrijednosti te dovesti do gospodarskog rasta i većeg životnog standarda.

Zato je potreban onaj neophodan trokut suradnje države, akademske zajednice i gospodarstva, istaknula je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, zahvalivši gospodarstvenicima koji su je pratili u službenim posjetima diljem svijeta.