Dodijeljene nagrade za najbolje priče srednjoškolaca o Domovinskom ratu

Zagreb, 03.08.2020 - Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, u sklopu službenog programa obilježavanja, dodijelile su se nagrade učenicima za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu. Na fotografiji Tomo Medved i Nagrađeni. foto HINA/ Daniel KASAP/ dkg

U Ministarstvu hrvatskih branitelja dodijeljene su u ponedjeljak nagrade za najbolje priče na temu Domovinskog rata, a od 83 priče koje su pristigle na javni poziv, nagrađeno je njih sedam čije su autorice učenice srednjih škola iz cijele Hrvatske. 

Ministarstvo hrvatskih branitelja nagrade je dodijelilo u sklopu javnog poziva namijenjenog učenicima srednjih škola u Hrvatskoj, na kojemu su zaprimljene 83 prijave za nagradu za kratku priču o Domovinskom ratu, istaknuto je na dodjeli nagrade koja je okupila nagrađene učenice i njihove mentore.

Prvu nagradu u iznosu od tri tisuće kuna dobila je priča “Zbogom, Ljubo” autorice Vilhelmine Lane Krajcer, učenice IV. gimnazije u Zagrebu. 

Učenica Gimnazije Petra Preradovića iz Virovitice Tea Oštrić dobila je drugu nagradu u iznosu od dvije tisuće kuna za priču “Krvave vode”.

Još pet učenica, Katarina Colnago i Domenika Potnik iz Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti iz Zagreba, Lucija Vilić iz II. gimnazije Split,  Maja Čalić iz Ekonomske i turističke škola u Daruvaru te Lorena Filipović iz Opće gimnazije Županja dobilo je treću ravnopravnu nagradu u iznosu od tisuću kuna.

Još je pet zapaženih priča pisano pohvaljeno. 

Nagrade učenicama i priznanje metoricama uručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je istaknuo kako je velika zainteresiranost za drugi po redu javni poziv za najbolje priče o Domovinskom ratu, najbolji pokazatelj očuavanja kulture sjećanja.

“Naša misija je podizati svijest mladih o Domovinskom ratu i prenositi važnost žrtve hrvatskih branitelja mlađim naraštajima. Današnji događaj i sve pristigle kratke priče o Domovinskom ratu učenika srednjih škola, pokazuju nam da su naši mladi svjesni kamo pripadaju te da priznaju povijest svoje države i tako oblikuju vlastiti identitet”, poručio je Medved. 

Kazao je i kako je poziv svojevrsno proširenje programa posjeta učenika srednjih škola Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru i drugih ratom pogođenih područja, te je prilika da učenici literarno afirmiraju ono što su tijekom tih posjeta doživjeli. 

Nagrađene radove moguće je pročitati na službenim stranicama Ministarstva branitelja, a sljedeće godine, a sljedeće će godine biti otisnute u zbirku priča.