Dodijeljene nagrade “Suncokreti ruralnog turizma”

Hotel Roxanich Wine&Heritage iz Motovuna šampion je sedmog izbora za nagrade “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” za 2019., objavila je u utorak na svečanoj dodjeli tih nagrada predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” Dijana Katica.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, kako je na svečanosti istaknula Katica, već se 20-ak godina bavi promocijom i poticanjem gospodarstva ruralnog prostora, koji obuhvaća čak 92 posto Hrvatske, a od prošle godine postala je i hrvatski partner Europske kulturne rute Iter Vitis, koja prolazi kroz 19 država.

Osim tzv. šampionske titule odnosno velikog zlatnog suncokreta Roxanichu, na svečanosti je dodijeljeno ukupno 45 nagrada Suncokreti ruralnog turizma kroz zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja u sedam kategorija (turistička seljačka gospodarstva, poduzetnici u ruralnom turizmu, ruralno-turistički projekti, ruralno-turističke manifestacije, tradicijska ruralna gastronomija, vinski turizam te zaštićene i marketinške oznake).

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak naglasio je nužno povezivanje turističkog i poljoprivrednog sektora u razvoju ruralnog turizma, najavio skoro otvaranje natječaja za podmjere ruralnog razvoja 6.2. i 6.4. i pozvao prije svega OPG-ove da realiziraju EU sredstva. Posebno je istaknuo kako je ruralno i lokalno, regionalno, i nacionalno, ali kako je ruralno i obitelj, te održivo te neizostavno da ruralno označavaju i definiraju turizam i poljoprivreda…”

Najbolji u kategoriji turističko seljačko gospodarstvo i dobitnik zlatne povelje je OPG Popovići dvori iz Šestanovca, najbolji poduzetnik u ruralnom turizmu je Konoba Maha OPG Marelić iz Korčule, dok su najboljim ruralno-turističkim manifestacijama proglašeni izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu iz Kravarskog te Zrmanja Adventure Festival iz Obrovca.

U kategoriji vinski turizam najbolji su Vinarija Volarević iz Metkovića i Kuća vina Ivan Katunar, dok su najbolji u zaštiti i marketinškim oznakama tradicionalne korčulanske slastice Smiljane Matijace iz Korčule.

Ruralno turistički projekt za 2019. je Vrata Velebita iz Starigrada-Tribanj, dok je u kategoriji tradicijska gastronomija dodijeljeno tri zlatne povelje – Bistrou picerija prenočište Aquarius iz Bošnjaka, Vardarčanka restoranu iz Vardaraca u Baranji i restoranu Terbotz iz međimurske Železne gore.

Posebna priznanja dobili su seosko domaćinstvo Petar Dumančić iz sela Starci, OPG Kefeček, Horse Box iz Vinkovaca, ekološki obrt Stone iz Nunića kod Kistanja, OPG Puhelek iz Gornjeg Psarjeva kod Sv. Ivana Zeline, Delnička adventska bajka, Ribarski dani Kopačevo te Festival palente i sira.

“Turizam u ruralnom prostoru ima sve važniju razvojnu ulogu, sve je i više različitih kvalitetnih turističkih proizvoda, a kroz brojne godine obilazaka terena po cijeloj Hrvatskoj vidimo napredak u tom segmentu. To potvrđuje i ovogodišnjih više od 150 nominiranih za nagrade Suncokret ruralnog turizma, koje ove godine uručujemo sedmi puta”, poručila je Katica.

Napominjući kako je dobitnike i za 2019. odabrala komisija sastavljena od stručnjaka u turizmu, Katica je kazala i da je to najpoznatiji projekt njihove udruge, zbog čega nekoliko mjeseci obilaze teren, jer sve nominirane moraju posjetiti i ocijeniti po jasno razrađenim kriterijima, a projekt podržavaju i brojne institucije (predsjednica RH, ministarstva turizma i poljoprivrede te regionalnog razvoja i fondova EU, kao i gospodarstva, poduzetništva i obrta, uz još HTZ, HGK i Grad Zagreb.

Ministar turizma Gari Cappelli kao izaslanik premijera na svečanosti je podcrtao važnost ruralnog turizma, za kojeg smatra da zaslužuje još bolju promociju, što će se uz ostalo postići, kako je kazao, zagovaranjem prioriteta za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

“Inzistirat ćemo na politikama održivog razvoja i poticanja raznolikosti turističke ponude, kako bi potaknuli i razvoj turistički manje razvijenih područja. To je moguće uz razvoj turističkih proizvoda koji će pridonijeti i ukupnom razvoju ruralnih krajeva”, kazao je Cappelli, čestitavši nominiranima i nagrađenima na predanom radu u ruralnom dijelu Hrvatske, koji, po njemu, mogu turistički živjeti cijele godine i sjajno se dopunjavati s ostalom ponudom i dionicima.