Dodijeljene Državne nagrade za volontiranje

Dodjela Državne nagrade za volontiranje u 2018. godini

Na svečanoj sjednici Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva održanoj u Ministarstvu za demografiju, u srijedu su u povodu obilježavanja Međunarodnoga dana volontera najzaslužnijiim volonterima i institucijama za njihov rad u 2018. dodijeljene državne nagrade za volontiranje.

Nagradu za najboljeg volontera dobila je Ivana Ferenac Sudac, nagrada za pravnu osobu organizatora volontiranja dodijeljena je udruzi Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna, a nagrada za koordinatora volontera dodijeljena je Maji Štahan.

Ivana Ferenac Sudac volontira u DVD-u Vrhovac i Društvu Naša djeca Ozalj. Zabilježen je veliki broj volonterskih sati te volontira na mnogim pozicijama. Asistentica je voditelju dječjeg vatrogasnog podmlatka, a koristi ovog angažmana vidljive su u upisu većeg broja djece i mladih vatrogastva, stoji u obrazloženju nagrade.

Svojim volonterskim aktivnostima promovira vatrogastvo u svojoj zajednici, a posebno se ističu radionice “Mali vatrogasci”, “Spasi život, spasi dom”, dok kroz projekt “Sestre vatrogaskinje” koji vodi utječe na povećanje broja žena u vatrogastvu u svojoj sredini. Između ostalog, sudjelovala je u organizaciji pripremnih aktivnosti za snimanje spotova u kojem je istaknula potrebu čuvanja kulturne baštine te je pokrenula akciju čišćenja okoliša.

Udruga Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna ima misiju razvoja sustava palijativne skrbi, povećati dostupnost i kvalitetu palijativne skrbi za osobe koje svoje posljednje dane žele provesti u svojim domovima uz članove obitelji.

Organizira brojne volonterske aktivnosti u sklopu kojih provode vrijeme s palijativnim bolesnicima, promoviraju rad udruge u javnosti, a u prošloj godini su pružili podršku za 73 korisnika, 59 članova obitelji, stoji u obrazloženju nagrade. Svojim aktivnostima udruga povećava osjetljivost javnosti te jača svijest o koristi volontiranja za društveni razvoj zajednice.

Kao koordinatorica volonterskog programa Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Maja Štahan vodi regrutiranje, edukaciju, mentoriranje, koordiniranje volontera. Svakodnevnim zalaganjem primjer je volonterima i pomaže im u svladavanju potrebnih znanja i vještina za pružanje adekvatne pomoći na linijama Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja.

Kako se navodi u obrazloženju nagrde, Maja promiče vrijednosti udruge, održava suradnju s drugim organizacijama civilnog društva te tako stvara mrežu podrške i suradnje. Zajedno s volonterima sudjelovala je u organizaciji aktivnosti, a kasnije preuzela vođenje projekta “Ne budi mi neprijatelj” koju udruga provodi u partnerstvu sa Srednjom školom Ludbreg.

Bošnjak: Osobito važno kod mladih doprinositi upoznavanju s vrijednostima, ulogom i značajem volontiranja

Pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak, koji je dobitnicima uručio nagrade podsjetio je da se Državna nagrada za volontiranje dodjeljuje od 2007. te istaknuo da se radi o najvišem priznanju koje Hrvatska dodjeljuje za volontiranje, doprinos promicanju volonterstva i razvijanju volonterskih aktivnosti.

“Volonterstvo predstavlja jedno od najboljih načina aktivnog uključivanja građana osobnim doprinosom za dobrobit društva i rješavanju problema u zajednici te doprinosa za pozitivne promjene u društvu”, kazao je Bošnjak.

Naglasio je da je osobito važno kod mladih doprinositi upoznavanju s vrijednostima, ulogom i značajem volontiranja, omogućiti im stjecanje iskustva volontiranja i razvijati njihovu svijest za društvenu solidarnost i aktivno građanstvo “jer tako sutra postaju i bolji i zadovoljniji ljudi”.

“Ponekad je volontiranje teško jer volonteri pomažu ranjivim skupinama i susreću se s ljudskom patnjom, stoga je njihova uloga u društvu u današnje vrijeme zaista neprocjenjiva”, poručio je Bošnjak.

Istaknuo je da Ministarstvo upravo danas na Međunarodni dan volontera želi zahvaliti svim volonterima na njihovoj predanosti i doprinosu društvu te dati poticaj drugima da se priključe volonterskoj zajednici. Čestitao je dobitnicima nagrade uz poruku da “nam svima budu primjer i inspiracija za stvaranje bolje budućnosti”.

Predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva Nives Ivelja kazala je da pokazatelji govore da je volonterstvo ustrajno i da se događa u svim gradovima i općinama.

Približna statistika o volonterima koju prati resorno ministarstvo govori da se godišnje evidentira oko 50.000 volontera, no njih je, ističe Ivelja, daleko više.

Navela je da nedavno objavljeno UN-ovo izvješće o stanju volonterstva u svijetu govori da 109 milijuna ljudi volontira puno radno vrijeme, a oko 60 posto su žene. Oko 30 posto volonterskih akcija se događa unutar organiziranih struktura, ustanova i udruga, dok 70 posto nastaje spontanim angažiranjem volontera u zajednici.

Ivelja je napomenula da UN ističe da je to rješenje krize u zajednici, alat za prilagodbu jer su promjene brze i česte i da zajednica bez angažmana volontera ne može ići naprijed.