Dodijeljena Nobelova nagrada za medicinu

Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young/Twitter

Nobelovu nagradu za medicinu u ponedjeljak su dobili američki znanstvenici Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young za otkriće kompleksnih molekularnih mehanizama čovjekova biološkog sata, objavio je Kraljevski institut u Stockholmu.

‘Dobitnici ovogodišnje nagrade podigli su opću svijest o važnosti ispravne higijene spavanja’, rekla je Juleen Zierath iz Vijeća za dodjelu Nobelove nagrade. U objašnenju stoji da su trojica znanstvenika nagrađena za ‘otkrića kompleksnih molekularnih mehanizama koji kontroliraju dvadesetčetverosatni ciklus tjelesnih aktivnosti poznat kao cirkadijski ritam ili biološki sat’, objavio je Karolinska institut.

Cirkadijski ritam čini niz bioloških ritmova unutar određenog perioda definiranog kao vrijeme potrebno da završi jedan ciklus od 24 sata, koliko treba Zemlji da se okrene oko svoje osi te ljudima omogućuje prilagodbu na različite dijelove dana i noći.

Biološki ritam je endogena pojava, što znači da započinje iznutra i samoodrživ je kako bi mogao održavati organizam pojedinca u istome stanju tijekom promjenjivih uvjeta u okolišu, primjerice tijekom svjetla ili tame. On omogućuje i ravnotežu potrebe za snom i hranom te prilagodbu krvnog tlaka i tjelesne temperature.

Proučavajući muhe, lauretati su izolirali gen koji kontrolira biološki ritam. Dokazali su da taj gen šifrira protein koji se akumulira u stanici tijekom noći, a potom se tijekom dana razlaže. Riječ cirkadijski potječe od latinskih riječi circa – oko i dies – dan.

Announcement of the 2017 Nobel Prize in Physiology or Medicine presented by Thomas Perlmann, Secretary of the Nobel Committee.

Posted by Nobel Prize on 2. listopada 2017