Doc. dr. sc. Vlatka Vukelić: “Zar i ti sine Brute “

dr. sc. Vlatka Vukelić

Hrvatska je povijest prepuna heroja, tragičnih sudbina i izdaja. Nekada smo ratovali za careve, nekad za kraljeve, a nekad smo branili našu djedovinu. Neupitna je kroz stoljeća hrabrost hrvatske vojske, neupitna je odličnost hrvatskih generala, ali upitna je bila i izdaja.

Ljudevit Posavski je izdan, kralj Zvonimir također, Zrinski, Frankapani, Eugen Kvaternik…Tragičan je ovo niz kojem se pridružio jos jedan velikan, još jedan ratnik, još jedan veliki general: Slobodan Praljak.

Kao i mnogi velikani prije njega draža mu je časna smrt, od života u kojem je osuđen da je zločinac. Kada s tolikom predanošću i vjerom braniš svoj narod, braniš ljudsko dostojanstvo, braniš život, vlastiti život u zatvoru nije opcija. Ovakva žrtva za osobno dostojanstvo, narod i istinu nije već dugo viđena u “civiliziranoj Europi”, koja je obzir i istinu u jednom trenutku podredila koristi.

Tko je izdao Slobodana Praljka? Izdao ga je njegov brat, pod krinkom lažnog domoljublja, uz poslanje ljudi sumnjivih motiva. Kada se sjetimo podizanja optužnice, sjetiti cemo se i aktera bratoizdaje.

I povijest se i opet ponovila, a Slobodan Praljak je u mnoštvu tužnih i ogorčenih samrtnih rečenica mogao reci: “Zar i ti sine Brute”.

Dopredsjednici HSP AS, doc.dr.sc. Vlatka Vukelić