Dobra vijest za radnike Uljanika: EK odobrila državno jamstvo

Izvor: Uljanik.hr

Stigla je dobra vijest iz Bruxellesa za radnike Uljanika, kao i za Upravu brodogradilišta te za Vladu. Europska komisija odobrila je državno jamstvo za kredit od Uljaniku u iznosu od 96 milijuna eura. EK je potvrdila da je to državno jamstvo u skladu s pravilima EU o državnim potporama.

Povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je da će Državno jamstvo Republike Hrvatske pomoći će brodogradilištu Uljanik da nastavi s radom i zadrži 1800 radnih mjesta za vrijeme izrade pouzdane strategije za restrukturiranje kojom će si osigurati budućnost. Stoga smo danas odobrili to jamstvo. Planom restrukturiranja mora se osigurati dugoročna održivost tog društva bez stalne javne potpore kako bi se trajno sačuvala radna mjesta u Istri, rekla je.

Zahvaljujući toj mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja.

Podsjetimo, Vlada je dala jamstvo za moguće kreditiranje Uljanika s 96 milijuna eura, što je još trebala odobriti Europska komisija. Čelnik IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić zajedno s istarskim županom u Bruxellesu su o tome razgovarali s predstavnicima Europskog parlamenta i Komisije. Odluka Junckerove komisije o odobrenju pulskom brodogradilištu bila je očekivana.

U Uljaniku je danas nastavljen postupak mirenja. Kako nije bilo vijesti iz Bruxellesa o odobrenju odlučeno je da se sutra ide u štrajk. Neadovoljni radnici Uljanika okupili su se pred zgradom Uprave. Pred njih je izašla Uprava Uljanika. “Ponovili su već rečeno ovih dana, a to je da isplate plaća neće biti dok se ne dobije odobrenje za kredit”, izjavio je Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata.

S obzirom na odobrenje iz Bruxellesa, moguće je da štrajka ipak neće biti jer će uskoro uslijediti isplata plaća.