Dobili ste poziv u vojsku a niste se odazvali – Država će novčano kazniti oko 6000 Hrvata, evo kolike su kazne

MORH

Nakon što je Ministarstvo obrane RH uputilo pozive za oko 18.000 vojnih obveznika za smotriranje u pričuvne postrojbe Oružanih snaga RH te obuke i osposobljavanja, a s ciljem popune šest pričuvnih pješačkih pukovnija, mnogi su se zapitali koje su posljedice ako se poziv za vojsku odbije.

Poznato je kako pričuvnici mogu odgoditi vojno osposobljavanje ili vježbe zbog obiteljskih razloga, zatim u slučaju bolesti, ako se iz njegova kućanstva u isto vrijeme pozivaju dva ili više članova, zbog polaganja ispita, zbog smrti ili teške bolesti u kućanstvu, zbog elementarnih nepogoda i drugih nesreća, zbog korištenja rodiljnog ili roditeljskog dopusta i zbog sklapanja braka, dok osobe koje zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja nisu pripravne sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Oružanim snagama smiju uložiti prigovor savjesti. Prema podacima MORH-a prigovor savjesti zasad su uložila 52 pričuvnika.

No, što je s onima koji se ne odazovu pozivu, a nisu uputili prigovor savjesti. Takvih je pričuvnika oko 6000, a prema Pravilniku, svoje neodazivanje moraju opravdati, a ako su razlozi neopravdani, bit će prekršajno sankcionirani. Predviđene su prekršajne kazne od 1000 do 5000 kuna, navodi Tportal.

Međutim, kako je pojasnio, Zoran Piličić, pomoćnik ministra obrane za ljudske potencijale, mnogi od onih koji se nisu odazvali nisu primili pozive jer ih nema na prijavljenim adresama, dok je dio pozvanih u inozemstvu. Piličić je tako najavio kako će Ministarstvo ponovno poslati pozive za popunu pričuve, ali iz ažurirane baze podataka.

Stoga, tvrde u MORH-u, prekršajno kažnjavanje je zadnja opcija te najavljuju kako zasad neće poduzimati nikakve mjere dok se ne utvrdi razlog neodazivanja na poziv.

Piličić je istaknuo kako će se postupak na Prekršajnom sudu pokrenuti tek kad se Ministarstvo uvjeri da se pozvani pričuvnik ne želi odazvati na opetovani poziv.

Tijekom ove godine predviđeno je ustrojavanje šest pješačkih pukovnija Oružanih snaga RH: 1. pješačke pukovnije Zagreb, 2. pješačke pukovnije Osijek, 3. pješačke pukovnije Karlovac, 4. pješačke pukovnije Pula, 5. pješačke pukovnije Split i 6. pješačke pukovnije Dubrovnik, a da bi se izvršila popuna, na smotriranje se pozvalo oko 18.000 pričuvnika od kojih će se odabrati oko 9000.

Pozivanje pričuvnika započelo je tijekom rujna i trajat će sve do kraja godine, a ustrojavanje pričuvnih postrojbi nastavit će se i tijekom sljedeće godine.