Dobavljači: Pristajemo na maksimalan otpis od 15 posto

Izvor: N1

Nakon što je postalo jasno kako je Agrokor doista poslovao pod Ivicom Todorićem situacija se sve više okreće budućnosti tj. nagodbi koju izvanredni povjerenik mora postići s vjerovnicima koncerna.

Kome će se i koliko otpisati zasad je misterij, no dobavljači su složni oko toga da oni neće pristati na otpis viši od 15 posto. No, puno teže će biti pregovarati s bankama koje bi se mogle i međusobno posvađati

Marica Vidaković, prokuristica Kraša za tportal je rekla kako je šokirana brojkama iz Agrokorova poslovanja:

‘Uvijek postoji nešto zbog čega se može reći da firma loše posluje, ali da se toliki troškovi ne proknjiže, to je gotovo pa nezapamćeno. To je stvaranje totalno krive slike. Rijetko kad ostanem bez teksta, ali ne znam što bi rekla’.

Upitana mijenja li se sada odnosi snaga u razgovorima s izvanrednom Upravom Agrokora ona kaže da će dobavljač i dalje čvrsto braniti pozicije koje su u startu zauzeli.

‘To znači da želimo naplatiti dio starog duga i eventualni maksimalni otpis na koji bi pristali je 15 posto. Sve ispod toga dobavljačima je neprihvatljivo. Vodimo računa o tome da većina članica sustava Agrokor želi nastaviti poslovati po načelima tržišne ekonomije. Jako nam je stalo do toga da se maloprodaja oporavi’, rekla je.

Dodaje i kako dobavljačima sada svi moraju ‘tepati’ jer nitko neće vratiti svoj novac ako ne dođe do nagodbe. Vjerovnicima je kaže vrlo važna uredna opskrba i oni očekuju da će dobavljači ići na minimalan otpis jer bez dobavljača sustav neće funkcionirati.

‘Banke su se u svim godinama već prilično naplatile, a dobavljači trpe. Mi smo davno dali svoj otpis, pa bi sada mogli biti pošteđeni za razliku od banaka’, rekla je Vidaković.