Do sredine siječnja odgođeno optužno vijeće za drugu optužnicu protiv Zdravka Mamića

Foto HINA/ Dario GRZELJ

Sjednica optužnog vijeća osječkog Županijskog suda, na kojoj se trebalo odlučivati o osnovanosti druge optužnice protiv bivšeg čelnika NK “Dinama” Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika za izvlačenje novca iz tog kluba u petak je odgođena jer svi okrivljenici na svoje adrese nisu primili poziv za ročište pa sud nije odlučivao ni o zahtjevu da se Mamiću, koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu, odredi istražni zatvor.

Nova sjednica optužnog vijeća zakazana je za 14. siječnja iduće godine.

Osim o osnovanosti optužnice optužno vijeće trebalo je raspravljati i o prijedlogu tužiteljstva za određivanjem istražnog zatvora Mamiću, budući da je Vrhovni sud prihvatio žalbu Uskoka te ukinuo raniju odluku osječkog Županijskog suda koji mu je u srpnju odbio odrediti istražni zatvor. Županijski sud tada je zaključio da se istražni zatvor ne može odrediti, jer protiv Mamića već postoji odluka o istražnom zatvoru iz prvog postupka, odnosno da protiv iste osobe ne mogu istovremeno egzistirati dvije odluke o istražnom zatvoru u dva predmeta.

Mamićev odvjetnik Veljko Miljević izjavio je medijima nakon ročišta da je tijekom rasprave podsjetio da Vrhovni sud u svojoj odluci imperativno nalaže pribavljanje spisa osječkog Županijskog suda iz prvog predmeta, koji je rezultirao nepravomoćnom presudom od 6. lipnja ove godine i da se iz toga spisa utvrdi kada su poduzete prve procesne radnje utvrđivanja nalazi li se Mamić u Hrvatskoj te kada su raspisani prvi službeni akti da ga se pokuša dovesti u istražni zatvor koji mu je sudsko vijeće odredilo u tom prvom postupku.

Ističe kako Vrhovni sud nalaže “da se utvrdi je li Mamić u bijegu, a to se treba zaključiti po tome je li mu pokušana dostava bilo kakvog sudskog pismena, je li on bilo što od toga primio i koji je rezultat postupka izručenja”.

Dodao je kako je osječkom Županijskom sudu 14. studenog uputio podnesak u kojemu navodi da, od 5. lipnja, Zdravko Mamić ima nepromijenjenu adresu na koju mu se uručuju sva pismena državnih tijela BiH, poglavito sudska, u postupku izručenja.

Sud je, kazao je Miljević, zaključio da nekima od okrivljenika, među kojima je i Mamić, nisu dostavljeni pozivi te da, ako nisu ispunjeni uvjeti za sjednicu optužnog vijeća, nisu ispunjeni ni uvjeti za odlučivanje o istražnom zatvoru.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković kazao je novinarima kako je odgođena sjednica optužnog vijeća, a isto tako i ročište za odlučivanje o istražnom zatvoru protiv, jer Mamić, iako je obaviješten preko oglasne ploče suda, nije dobio poziv na svoju adresu koju je prijavio prije tri dana u BiH. Stoga, prema stavu suda, nije bilo uvjeta ni za odlučivanje o istražnom zatvoru, dodao je Mišković.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši “Dinamov”direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić je u lipnju nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude on je otišao u Bosnu i Hercegovinu, te danas živi u Međugorju. (H)