Do ponedjeljka u podne mogući zahtjevi za potpore za osiguranje usjeva, životinja i biljaka

Do ponedjeljka, 31. prosinca u podne poljoprivrednici mogu podnijeti zahtjev za isplatu potpore u okviru Natječaja za provedbu podmjere 17.1. “Osiguranje usjeva, životinja i biljaka” iz Programa ruralnog razvoja Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., objavilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede.

 Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, a maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, te se odnosi na godinu za koju su zahtjevi za isplatu potpore podneseni. Intenzitet potpore iznosi do 70 posto prihvatljive premije osiguranja.

 Ministarstvo napominje kako korisnik mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednika u trenutku podnošenja zahtjeva za isplatu potpore. Zahtjev se smatra podnesenim kada korisnik dostavi Potvrdu o podnošenju preporučenom pošiljkom ili neposredno u Agenciju za plaćanja.

Ministar: Ne gledajte u nebo, osigurajte proizvodnju!

 “Štete od elementarnih nepogoda svake godine sve više rastu. Stoga je Vlada odobrila žurnu pomoć oštećenicima-poljoprivrednicima u 13 županija u iznosu od 16,7 milijuna kuna, i to samo onima kojima je šteta na proizvodnom potencijalu veća od 30 posto. Ne gledajte u nebo, osigurajte svoju proizvodnju, a mi vam sufinanciramo 70 posto police osiguranja. Ne propustite priliku! Na vrijeme ne možete računati, ali možete ublažiti posljedice”, prenosi Ministarstvo riječi ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. 

 Odaziv korisnika ove mjere u kontinuiranom je porastu i od 2016. povećao se tri puta, što znači da su izmjene koje smo uveli bile dobro prihvaćene, kaže Tolušić.

 Ministarstvo precizira o kojim se promjenama radi u provedbi podmjere “Osiguranje usjeva, životinja i biljaka“. 

 Promijenjen je način podnošenja zahtjeva za potporu, korisnik više ne treba platiti cjelokupnu premiju osiguranja, nego po ugovaranju osiguranja plaća 30 posto, dok 70 posto premije Agencija za plaćanja, nakon administrativne obrade, izravno plaća osiguravajućoj kući u ime poljoprivrednika. 

  Osim toga, smanjen je prag gubitka poljoprivredne proizvodnje s 30 na 20 posto, intenzitet potpore povećan je sa 65 posto plaćene premije osiguranja na 70 posto, zahtjev za isplatu potpore poljoprivrednici mogu podnijeti tijekom cijele godine.

Stalan rast interesa korisnika

 Ministarstvo navodi kako su do sada objavljena tri natječaja za osiguranje usjeva, životinja i biljaka, koji potvrđuju stalan rast interesa korisnika.

 Na prvom natječaju, za 2016., zaprimljeno je 2.359 zahtjeva za isplatu potpore, tražena potpora iznosila je 31,5 milijuna kuna, na natječaju za 2017. poslano je i zaprimljeno 3.077 zahtjeva, a tražena potpora iznosila je 44, 4 milijuna kuna.

 Na trećem natječaju, za 2018. za koji se prijave još primaju, do 27. prosinca zaprimljeno je 5.757. zahtjeva s traženim iznosom potpore od 72,4 milijuna kuna.

 Zbog velikog interesa korisnika iznos inicijalne alokacije od 70 milijuna kuna bit će povećan i svi prihvatljivi korisnici dobit će sredstva za osiguranje, poručuje Ministarstvo poljoprivrede.