Do kada tako “svemoćni” ministre Ćoriću

Uži kabinet Vlade RH

Moglo se i očekivati da će “svemoćni” ministar Ćorić preko svojeg ministarstva reagirati na samo njemu poznati način.

Naime, Ministarstvo zaštite okoliša u petak je opovrgnulo tvrdnje zastupnika Mosta Mire Bulja da ministar Ćorić “sabotira pravosuđe i odluke institucija” zbog zahtjeva ministarstva za izuzeće sutkinje u sporu vezanom za imenovanje ravnateljice Nacionalnog parka Krke.

“Ministarstvo zaštite okoliša i energetike podnošenjem zahtjeva za izuzeće koristi dopušteno pravno sredstvo s obzirom na praksu upravnih sudova da se u ponovnom prvostupanjskom postupku predmet dodjeljuje drugome sucu ili sutkinji, a ne onome ili onoj tko je predmet i vratio na ponovno odlučivanje”, izvijestili su iz tog ministarstva u reakciji na tvrdnje saborskog zastupnika Mosta Mire Bulja, koji je pozvao premijera Andreja Plenkovića da smijeni ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića jer “sabotira pravosuđe i odluke institucija”.

Priopćili su i da Upravni sud u Splitu nije postupak vratio na početak, nego je u svojoj presudi od 18. srpnja 2019. predmet vratio na ponovno odlučivanje.

“Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je postupilo po predmetnoj presudi i ponovno odlučilo rješenjem od 26. srpnja 2019. u kojemu su dani jasni, određeni i opravdani razlozi zašto je kandidatkinja Nella Slavica izabrana za ravnateljicu”, stoji u priopćenju.

Bulj: Ministar Ćorić zatrpava sud i traži opravdanje za nezakonito imenovanja Nelle Slavice

Saborski zastupnik Miro Bulj  pozvao je danas premijera Plenkovića da smijeni ministra Ćorića potaknut zahtjevom za izuzeće sutkinje.

“Ćorić bespotrebno i namjerno zatrpava sud takvim predmetima kako bi našao opravdanje za nezakonito imenovanje Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog parka Krke”, rekao je Bulj na konferenciji za novinare. 

 Napomenuo je da je Upravni sud u Splitu već u prvom stupnju presudio da je imenovanje Slavice za ravnateljicu bilo nezakonito, a i Državni inspektorat donio je rješenje na tom tragu.

“Sada se čekala drugostupanjska presuda, no kako ministar Ćorić želi pokazati svoju faraonsku nadmoć nad sudom, tražio je izuzeće sutkinje”, dodao je. 

Ponovio je kako je Ćorić imenovao Slavicu ravnateljicom iako nije imala iste stručne i znanstvene uvjete kao Liljana Zmijanović, koja je i hrvatska braniteljica, a bila je jedna od kandidatkinja za ravnateljicu Nacionalnog parka Krke. 

“Važnija je bila Slavičina stranačka iskaznica HNS-a i HDZ-a”, zaključio je Bulj.