Dječaka u Imotskom ugrizao poskok, Hrvatska uskoro bez zaliha protuotrova

Trogodišnjeg Tomislava Milasa u subotu je u Imotskom ugrizao poskok.

“Tomislav je plačući dotrčao do mene i pokazao mi ruku. Rekao je da ga je ugrizla zmija. Vidio sam na njegovu prstu dva uboda, ispričao je za 24 sata otac trogodišnjaka Zvonko Milas.

U zaseoku Šute u Zmijavcima u subotu oko 15 sati obitelj Milas odmarala se ispred kuće. Djeca su se igrala uz bazen, a onda je malenog Tomislava ugrizla zmija.

“Plačući je govorio da ga je ugrizla velika zmija. Ni trenutka nismo dvojili. Supruga ga je uzela i krenula s njim autom do Imotskog. Ja sam ostao pretraživati ukrasno grmlje oko kuće gdje se Tomislav igrao, pokušavajući pronaći zmiju. Nažalost, nisam je uspio pronaći ” kazao je reporterima 24 sata Zvonko, otac dječaka. On je već dva dana sa suprugom uz sina u splitskoj bolnici. U ispostavi Hitne medicinske pomoći u Imotskom liječnici su, prema Zvonkovim riječima, promatrali dijete oko 40 minuta kako bi se uvjerili radi li se doista o ugrizu otrovnice.

U Imotskome mu nisu dali protuotrov pa smo pošli za Split – rekao je Zvonko i dodao da su im to bile najteže minute u životu:

Kad im je sin stigao u KBC Split, primljen je na Kliniku za infektologiju, gdje je dobio protuotrov. No zbog ugroženosti ruke premješten je na hitni kirurški odjel, gdje ga je zbrinuo dežurni dječji kirurg. Uspješno su mu napravili dekompresiju mišića podlaktice, a potom je premješten na jedinicu intenzivnog liječenja djece na Pedijatriji, gdje se oporavlja i dobro osjeća.

Vladimir Delipetar, voditelj ispostave Hitne pomoći u Imotskom, kaže da imaju protuotrov kojem je istekao rok trajanja, ali su im u Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije rekli da se može koristiti.

“Nažalost, treba znati da svaki protuotrov ima velike nuspojave i treba ga davati prvenstveno u bolničkim uvjetima. Liječnik koji je primio malenog u subotu nakon promatranja zaključio je da je bolje uputiti dijete za Split i u bolničkim uvjetima krenuti u liječenje” kazao je Delipetar za 24 sata.

Poskok je najotrovnija zmija Europe i ugrožena vrsta u Hrvatskoj. Ne voli vodu pa ga se može otjerati ako ga pošpricate.

Iz zagrebačkog Imunološkog zavoda za Dnevnik nove TV izjavili su kako se u Hrvatskoj troše posljednje zalihe seruma za ugriz poskoka jer zbog lošeg stanja u Zavodu, više nemaju dozvolu za proizvodnju seruma.