Divna gesta: Splićani će platiti kaznu starcu koji je bušio gume onima koji su uzimali mjesta invalidima

Pixabay

Umirovljenik iz Koprivnice (78) koji je u srpnju ove godine na parkiralištu ispred ulaza u Pevec, automobilima bušio gume jer su bili parkirani na mjestima za osobe s invaliditetom, dobila je svoj nastavak.

Starac je u svega desetak minuta izbušio gume na tri nepropisno parkirana vozila te tako učinio vozačima priličnu materijalnu štetu. No, policija ga je ubrzo uhitila, a koprivnički Općinski sud osudio na pet mjeseci uvjetnog zatvora, a mora nadoknaditi i više od 3000 kuna štete te uplatiti 300 kuna troškova suda, piše Podravski.hr.

Starac je na sudu rekao kako ga je jako razljutila bešćutnost i nepoštivanje vozača prema invalidima te da ga je ljutnja potaknula na djelovanje.

“Provjerio sam i nisu imali oznake za invalide. Tamo se nisu smjeli parkirati. To me jako razljutilo pa sam šilom koje sam tamo pronašao probušio gume na tim automobilima”, priznao je.

Ovih dana, međutim, ova priča dobija i svoj nastavak. Naime, prema pisanju Podravskog, skupina Splićana koprivničkom umirovljeniku želi pokriti sve sudske troškove, a s njim su već stupili i u kontakt te ga u potpunosti podržavaju.

“Smatramo da je presuda sramotna jer sudac ima moć pokrenuti i postupak protiv nepropisno parkiranih vozila koja su se zatekla tu toga dana, što očigledno nije smatrao potrebnim te ovako može ispasti da podržava nepoštivanje ustavnog prava na slobodu kretanja”, pojasnili su, dodavši i da se umirovljenik “s pravom razljutio”.

“Ako sam on nije osoba s invaliditetom, uskratili su ga nekome drugom, što je čovjeka s razlogom razljutilo. Osim toga, kaznu od 3000 kuna smatramo previsokom. Deset probušenih guma, 50 kuna po gumi za krpanje pa vi računajte. Plus 300 kuna sudskih troškova za jednog umirovljenika (koji je ujedno možda osoba s invaliditetom).

Rado ćemo pomoći čovjeku platiti kaznu na sramotu svih onih koji ne rade svoj posao i ne osiguravaju da se na parkirnim mjestima za osobe s invaliditetom parkiraju isključivo oni kojima su ta mjesta s razlogom i namijenjen te na sramotu onih koji nepropisno parkirane vozače ne kažnjavaju u skladu sa Ustavom i zakonom RH”.