Divjak: Uputa školama o zapošljavanju branitelja pojašnjava Zakon o braniteljima

Hina

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je za Hinu kako uputa koju su dobile škole o prednosti zapošljavanja nezaposlenih branitelja na mjestu ravnatelja u školama i učeničkim domovima ne predstavlja njezinu odluku, već pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima.

Riječ je o Zakonu o braniteljima koji je već šest mjeseci na snazi i koji propisuje odredbe za sve javne službe ili javne ustanove.

“Uputa školama je dana temeljem tumačenja Ministarstva hrvatskih branitelja i ne predstavlja moju odluku, već samo pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima koji u sebi sadrži jasno napisane kazne za postupanje mimo Zakona”, rekla je Divjak.

“S obzirom da se spominje Ustavni sud kao tijelo koje treba utvrditi ustavnost Zakona o braniteljima – ukoliko taj Zakon sud ocjeni neustavnim, istog trenutka mijenjamo naputak školama”, dodala je ministrica, koja je na službenom putu u Parizu, gdje na Sorbonnei sudjeluje na ministarskoj konferenciji o Bolonjskom procesu.

Divjak je rekla i kako, što se tiče zapošljavanja obrazovnih djelatnika, Ministarstvo po prvi put kroz Zakon o odgoju i obrazovanju, koji se trenutno nalazi u Saboru, uvodi red u sustav zapošljavanja kroz uvođenje selekcijskog postupka, a koji će postupak učiniti transparentnijim i za ove slučajeve.

Kako pišu mediji, Divjak je 16. svibnja dala pismenu uputu osnovnim i srednjim školama, kao i đačkim domovima o prednosti nezaposlenih branitelja kod zapošljavanja na ravnateljskim mjestima, a osim branitelja, kategorije koje će ostvarivati pravo prednosti su i djeca stradalih i nestalih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi, ratni dragovoljci, članovi uže i šire obitelji smrtno stradalog ili nestalog branitelja. (Hina)