Divjak: Upućen prijedlog za razrješenje ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar

Hina

Prosvjetna inspekcija izvijestila je u utorak o rezultatima nadzora u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar, a školskom odboru upućen je prijedlog za razrješenje ravnatelja, dok je za dva zaposlenika predloženo pisano upozorenje uz mogućnost otkaza, izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

“Prosvjetna inspekcija danas nas je izvijestila o rezultatima nadzora u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar. S obzirom na utvrđeno stanje, školskom odboru upućen je prijedlog za razrješenje ravnatelja, dok je za dva zaposlenika predloženo izdavanje pisanog upozorenja uz mogućnost otkaza ugovora o radu”, stoji u izjavi ministrice Divjak, koja do 15. veljače boravi u službenom posjetu Republici Koreji tijekom kojega će s korejskim kolegom potpisati Memorandum o suradnji između dvaju ministarstava u području znanosti i tehnologije.

Inspekcijskim nadzorom utvrđene su i druge nepravilnosti u radu ustanove zbog čega je škola dobila novčanu kaznu, a izrečene su joj i naredbe za ispravljanje propusta i nepravilnosti. S obzirom na to da se radi o inspekcijskom postupku, nismo u mogućnosti izlaziti s više detalja u javnost, dodaje se u izjavi.

“Kao što sam već nekoliko puta naglasila, ponovit ću da škola mora biti mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja ili diskriminacije, a svi dionici u sustavu, prije svega učitelji i ravnatelji, imaju odgovornost štititi sustav od nasilja i prevenirati ovakve situacije”, ističe Divjak,

MZO je u zadarsku školu uputilo inspekciju prošlog tjedna zbog slučaja u kojemu je učenik zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole užarenim vrhom upaljača u obliku slova “U” opekao školsku kolegicu i kolegu.

Komentirajući događaj, ravnatelj škole Jozo Dragić rekao je kako nije riječ o “posebno teškom djelu” te da je u pitanju bila “samo dječja igra”. Osim toga rekao je da se “takvi mali incidenti događaju” zadnjih godina otkako su se u školu počeli upisivati učenici po individualiziranom i posebnom programom, odnosno, kako je rekao, “učenici s poteškoćama u razvoju”.

U slučaj se uključila i zadarska policija, koja je ozljede koje su zadobile dvije maloljetne osobe okvalificirala kao lakše.

Slučaj je izazvao brojne reakcije pa je tako pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula da je svako nasilje nad djecom neprihvatljivo i poručivši da u događaju u zadarskoj školi nalazi “više iznimno zabrinjavajućih elemenata”.

Reagirala je i članica saborskoga Kluba zastupnika nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj koja je pozvala nadležne institucije da što brže i učinkovitije reagiraju na slučaj, s obzirom na to da je jedna od žrtava pripadnica albanske manjine, a hitnu reakciju svih nadležnih institucija – MZO-a, MUP-a i Ministarstva pravosuđa – zatražio je i predsjednik saborskoga Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac.