Divjak: U sljedeća dva mjeseca tisuću edukacija uživo za kurikularnu reformu

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Nakon uspješno provedene edukacije CARNET-a organiziranjem radionica “Kako uspješno učiti u online okruženju”, koje su okupile više od 32 tisuće sudionika, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastavlja s edukacijama za frontalno uvođenje kurikularne reforme, u sklopu kojih je tijekom siječnja i veljače planirano tisuću jednodnevnih stručnih usavršavanja za sve učitelje i nastavnike svih nastavnih predmeta na županijskoj i lokalnoj razini.

Na skupovima se očekuje više od 36 tisuća učitelja i nastavnika iz svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, priopćio je MZO. Svrha skupova je osvještavanje važnosti promjene odgojno-obrazovnoga sustava, upoznavanje s virtualnim učionicama (online edukacije) i metodičkim priručnicima te aktivnostima kurikularne reforme. Drugi ciklus stručnih usavršavanja uživo organizirat će se tijekom lipnja i srpnja. U međuvremenu edukacije će se provoditi virtualno.

“Na temelju provedene evaluacije prvog polugodišta Škole za život i iskustava s terena, u sljedeća dva mjeseca bit će održano tisuću edukacija za kurikularnu reformu. Uz online edukacije, kontinuirano se održavaju i edukacije uživo tako da možemo govoriti o dosad najvećoj edukaciji u povijesti Hrvatske kako po obuhvatu tema tako i broju sudionika. Po broju učitelja koji sudjeluju može se usporediti s gradom veličine Vinkovaca”, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. 

Dodatno, tijekom drugog polugodišta 2019. planiraju se još tri savjetnička posjeta svim eksperimentalnim školama s ciljem daljnjeg razvoja profesionalnih kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika te prikupljanja povratnih informacija o primjenjivosti novih kurikuluma, metoda rada i novih nastavnih sredstava. Sve informacije odmah će se staviti u funkciju pripreme frontalnog uvođenja Cjelovite kurikularne reforme u sve škole od jeseni 2019. godine.

Uz savršavanja uživo, od prosinca 2018. svi učitelji i nastavnici svih nastavnih predmeta imaju se priliku educirati i u virtualnim učionicama na sustavu Loomen. Online edukacija voditelja županijskih stručnih vijeća započela je u studenome 2018. godine, a u prosincu 2018. godine krenula je online edukacija za sve učitelje i nastavnike. Online edukacija trajat će do početka školske godine 2019./2020., a po potrebi i dulje.