Divjak: ‘Tužna sam zbog tužbe Sveučilišta protiv studenta’

FaH

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je na Facebooku tužbu Sveučilišta u Zagrebu, zastupanog po rektoru Damiru Borasu, protiv studenta Hrvatskih studija Luke Kovača zbog izjave koju je dao novinarima Hine nakon provale u prostorije Studentskog zbora i studentskih udruga na Hrvatskim studijima.

“Kao dugogodišnja profesorica na Sveučilištu u Zagrebu tužna sam kada čitam najave o tužbi protiv studenata – mislim da je to doista neprimjereno. Studente ne tužimo kada iznose svoje mišljenje, već ih kao učitelji, profesori i mentori poučavamo za život, a nerijetko i učimo upravo od njih”, stoji u objavi ministrice Divjak.

Kao dugogodišnja profesorica na Sveučilištu u Zagrebu tužna sam kada čitam najave o tužbi protiv studenata – mislim da…

Posted by Blaženka Divjak on 12. prosinca 2017

Podsjetimo, Sveučilište u Zagrebu, zastupano po rektoru Damiru Borasu podnijelo je tužbu protiv Luke Kovača, studenta Hrvatskih studija. Tužba je podnesena Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

U tužbi se navodi kako je Kovač 2. studenog 2017. dao izjavu novinarima Hine, a u vezi s provalom u prostorije Studentskog zbora i studentskih udruga na Hrvatskim studijima. Izjavio je “kako ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali kako postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge.”

Navedenom izjavom, tužitelja, odnosno Sveučilište u Zagrebu javno se izdvaja i proziva kao mogućeg organizatora ili pak počinitelja kaznenog djela protiv imovine. “Šteta koja je nastala tužitelju očituje se u povredi ugleda, časti, dobrog glasa i imena”, stoji između ostalog u tužbi protiv studenta.