Divjak: Tražimo da se odsad pri svakom zapošljavanju obvezno provjerava diploma

Hina

O najnovijim događajima vezanim za lažne diplome i razotkrivanje prevaranata bilo je riječi u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je kako smatra da je važno vidjeti da se krenulo u sustavno uvođenje reda.

“Čim smo u Ministarstvu prvi put imali lažnu diplomu koju smo svojim regularnim mehanizmima otkrili pri postupku zapošljavanja na neodređeno vrijeme, s obzirom da se radilo o diplomi, lažnoj diplomi Hrvatskih studija, naš poticaj je bio da provjerimo sve diplome u sustavu odgoja i obrazovanja. Stoga smo poslali naputak svim osnovnim i srednjim školama da provjere diplome koje nisu provjerene. Već u prva dva tjedna, unatoč tomu što su neki mislili da takva akcija neće donijeti rezultate, mi imamo otkrivene barem tri lažne diplome, kazala je ministrica u emisiji Hrvatskog radija.

“Važno je da smo podigli svijest o tome što treba raditi. Najvažnije od svega je zapravo činjenica da moramo podići svijest da su svi oblici varanja nedopušteni i to mora biti poruka ove kompletne akcije. To nije jednokratna akcija, nego se radi o tome da moramo uspostaviti mehanizme i procedure provjere, ali i sustavno raditi na podizanju svijesti da se to više ne dogodi. A što se tiče konzekvencija, one su jasne. Znači, za varalice u sustavu odgoja i obrazovanja nema mjesta i svima njima slijedi trenutačni prekid ugovora o radu, to je prva stvar. I drugo, naravno, kaznena prijava jer riječ je o krivotvorenju isprave na temelju koje su oni zapravo već ostvarili nedopuštenu korist”, naglasila je Divjak.

Govoreći o tome da su dosad otkrivene tri lažne diplome Filozofskog fakulteta, Divjak je istaknula da to ne znači i da je Filozofski fakultet na bilo koji način stigmatiziran, nego obratno.

“Ondje se dobro radio posao s provjerom i to je njezin rezultat. Vidjet ćemo kako će biti s drugim fakultetima. Što se tiče sustava, mi sada tražimo da se pri svakom zapošljavanju obvezno provjerava diploma. U ovom trenutku jedini pouzdani mehanizam je da se diploma provjeri kod institucije koja ju je izdala.”